A. DANKO: Na výmenu vlády sú volebné systémy, nie rebeli na barikádach
PREHRAŤ

A. DANKO: Na výmenu vlády sú volebné systémy, nie rebeli na barikádach

Hoci opozícia kritizovala novelu rokovacieho poriadku, v praxi funguje dobre. Nasledovať bude Etický kódex a nové pravidlá pre politické strany, povedal v TABLET.TV predseda NR SR Andrej DANKO (SNS).

Bratislava 17. mája (Teraz.sk) – Umelé vyvolávanie sporov a emócií s cieľom dosiahnuť predčasnú výmenu vlády revolučným spôsobom nie je nič špecificky slovenského, ale v demokratickom štáte neprináša pozitívne výsledky. „Nie sme jediný štát, kde sa toto deje. V každom sú rebelské skupiny, ktoré by radi revolúciou zvrhli vládu. Treba ľuďom vysvetľovať, že na výmenu vlády sú volebné systémy,“ povedal v diskusii pre TABLET.TV predseda Národnej rady (NR) SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

V súčasnosti podľa neho prebieha kríza politických strán, kedy staré subjekty často stratili kontakt s ľuďmi a na ich miesto sa tlačia noví politickí lídri, ktorí však namiesto fungujúcich strán ponúkajú voličom marketingové produkty a reklamu na sociálnych sieťach. „Sú to strany s uzavretými členstvami, kde sa lídri zablokujú, vyvolávajú v ľuďoch emócie a revolúciou chcú riešiť zmenu vlády. Vo vyvinutých parlamentných demokraciách si každá politická strana uvedomí, že cieľom sú parlamentné voľby,“ povedal Danko.

Preto sú pre neho politickou prioritou nie len rezorty, za ktoré má SNS zodpovednosť, ale aj zmeny týkajúce sa práce samotných politikov, teda rokovací poriadok Národnej rady či zákon o politických stranách. „Som právnik, mám rád systémové opatrenia a mám rád pravidlá. Bral som rokovací poriadok ako jeden z prvých pilierov fungovania Národnej rady a štátu, ktorý bolo treba zmeniť. A som si istý, že sa to poradilo,“ povedal s tým, že v na septembrové rokovanie parlamentu by chceli predložiť zmeny v zákone o politických stranách.

Aktuálne o nich komunikujú s ministerstvom vnútra, ale pripravujú aj komparácie so zahraničnými právnymi úpravami. „Ak chceme do budúcna, aby tu fungovala súťaž politických strán, aby sme tu nemali 170 politických strán, aby strany nevznikali na objednávku jedného človeka, ktorý potom stranu zablokuje a peniaze od štátu používa nie na politickú činnosť, ale na reklamu do blízkych novín, musia prísť nové pravidlá pre fungovanie politických strán,“ povedal Danko.

Celú správu nájdete tu.