M. GAVENDA: Nevieme, či je na Devíne Metodov hrob, ale odkaz bratov je tu stále
PREHRAŤ

M. GAVENDA: Nevieme, či je na Devíne Metodov hrob, ale odkaz bratov je tu stále

Je správne, že si výročie príchodu vierozvestov sv. Cyrila a Metoda každoročne pripomíname aj v prítomnosti ústavných činiteľov, povedal v TABLET.TV devínsky farár a zároveň novinár Mons. M. Gavenda.

Bratislava 4. júla 2017 (TABLET.TV) - Nález náhrobného kameňa na Devíne podnietil úvahy o tom, či sa tu nenachádza hrob sv. Metoda. Rovnocenných možností je však viac. Vie sa, že odtiaľto knieža Rastislav poslal byzantskému cisárovi Michalovi III. žiadosť o príchod učených mužov. Ale dôležitejšie ako exaktné historické fakty je to, že Devín je jedným zo symbolov cyrilo-metodského dedičstva. „Devín ako symbol existuje a je správne, že sa na oslavách zúčastňuje aj vláda. Tieto sviatky by mali byť nadpolitické. Mali by to byť miesta, kde ústavný činiteľ prichádza z pozície reprezentanta štátu, nech už je vláda taká alebo onaká,“ komentoval pre TABLET.TV nadchádzajúce oslavy pri príležitosti 1154. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie novinár a devínsky farár Mons. Marián Gavenda.

„Devín je významný aj historicky, aj ako symbol,“ poznamenal s tým, že odtiaľto knieža Rastislav poslal byzantskému cisárovi žiadosť o príchod učených mužov. „A Devín je jedným zo symbolov celého cyrilo–metodského dedičstva,“ povedal. Oslavy tento rok prebehnú 5. júla na Devíne pod záštitou premiéra Roberta Fica, podujatia k výročiu paralelne prebiehajú aj v ďalšom významnom centre veľkotmoravského života, v Nitre.

Na otázku, či je možné, že na Devíne je aj hrob sv. Metoda, odpovedal, že hypotézy sú viaceré. „Podľa mojich informácií žiadne z miest, o ktorých sa hovorí, nemá také výrazné skóre, aby zatienilo tie ostatné. Na Devíne sa našiel náhrobný kameň s dvoma kalichmi, na základe čoho sa uvažuje, že tam bol pochovaný významný cirkevný hodnostár, arcibiskup. Čo sv. Metod bol,“ povedal. „Ale hrob sme zatiaľ nenašli. Neboli ešte robené vykopávky pod hlavnou loďou kostola, kde zrejme bol v časoch Veľkej Moravy veľký kostol. A pred tým keltské pohrebisko. Je tam prítomnosť kultového miesta aj kresťanského chrámu. Ostatné je otvorené,“ zhrnul Gavenda.

Význam oboch vierozvestov zvlášť vyzdvihol slovanský pápež - svätý Ján Pavol II. „Chápal veci historicky a v súvislostiach. Vymenoval ich za spolupatrónov Európy. Ale čo je ešte dôležitejšie, napísal encykliku Slavorum Apostoli, osobitne venovanú Cyrilovi a Metodovi a ich aktuálnemu odkazu. Predsa len, pápež za svoj život tých encyklík nenapíše veľa,“ konštatoval Gavenda. „Keď sa budovala Európa, bolo populárne heslo 'Budujme Európu hodnôt'. Každý vie, že je lepšie byť spravodlivý ako kradnúť. Ale byť naozaj spravodlivý, je za určitých okolností veľmi ťažké. Cyrilo-metodský odkaz je žiť podľa hodnôt,“ uzavrel.

Viac čítajte tu.