HŘÍCH: Kto bude súper Kotlebu? AKO a Focus urobia v BBSK dvojprieskum
PREHRAŤ

HŘÍCH: Kto bude súper Kotlebu? AKO a Focus urobia v BBSK dvojprieskum

Niektorí kandidáti na banskobystrického župana sú ochotní vzdať sa v prospech najsilnejšieho súpera M.Kotlebu. Kto to bude, naznačí nezvyčajný dvojprieskum, povedal v TABLET.TV V.Hřích z agentúry AKO.

Bratislava 12. júna (Teraz.sk) – Agentúry AKO a Focus pripravujú na september v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) netradičný dvojprieskum preferencií kandidátov na predsedu kraja. Ak by sa niektorí kandidáti chceli vzdať v prospech najsilnejšieho súpera Mariana Kotlebu, ako naznačovali na jar, budú mať pre svoje rozhodnutie k dispozícii najpresnejšie dáta. „Navrhli sme, že by sa naraz meralo rovnakou metodikou cez nás, aj cez kolegov z Focusu, spravil by sa priemer z týchto výsledkov a ten by bol bázou na rozhodnutie, kto z nich má najväčšiu šancu,“ povedal v TABLET.TV Václav Hřích z agentúry AKO.

Jeden z kandidátov, Stanislav Mičev, už v máji vyzval ostatných k tomu, aby za zaviazali, že sa pred voľbami vzdajú v prospech najsilnejšieho súpera, ktorý sa postaví proti Marianovi Kotlebovi. Dôvodom bola jednokolová voľba, v ktorej môže byť trieštenie hlasov voličov z jedného názorového spektra rozhodujúcim faktorom. Hoci viacerí kandidáti výzvu kritizovali, niektorí možnosť vzdať kandidatúry už pred voľbami nevylučujú. „Rozhodnutie je na nich, ale dáme im dáta,“ povedal Hřích. „Už sa to v minulosti dialo, keď niektorí kandidáti odstupovali v prospech iných. Dali si to predtým zmerať, len to nebolo verejné,“ dodal.

Focus aj AKO patria medzi slovenskú špičku a realizácia prieskumu naraz, s tou istou otázkou, tou istou metodikou, ale na dvoch rôznych reprezentatívnych vzorkách zvyšuje presnosť prieskumu. To bude dôležité najmä v prípade, že nebudú rozdiely v podpore kandidátov veľké. Každý prieskum totiž pracuje s určitou štatistickou odchýlkou. „Ak by rozdiely napríklad medzi tromi kandidátmi boli veľmi malé, povedzme jednopercentné, v skutočnosti prvý môže byť tretí a naopak,“ poznamenal Hřích.