J. PAŠKA: Václav Havel na Slovensku obľúbený nebol
PREHRAŤ

J. PAŠKA: Václav Havel na Slovensku obľúbený nebol

Deklaráciu Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti vnímala SNS ako posun dopredu na ceste k samostatnosti, povedal v TABLET.TV prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Bratislava 17. júla (TABLET.TV) – Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky 17. júla 1992 bolo vyvrcholením dlhého a komplikovaného procesu hľadania nového štátoprávneho usporiadania Čiech a Slovenska. „Mali sme pripravené aj vlastné znenie deklarácie, ktoré sme konzultovali s vtedajšou najsilnejšou politickou stranou, s HZDS. A treba povedať, že naši partneri dlho váhali, či pôjdu do tohto kroku. Či sa naozaj odhodlajú na to, aby sa republiky oddelili,“ povedal v diskusii na TABLET.TV prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslav Paška.

Práve jeho strana ako jediná z relevantných politických subjektov od začiatku presadzovala osamostatnenie Slovenska. „Vnímali sme to ako posun dopredu v tom, aby sa podarilo dosiahnuť politický cieľ Slovenskej národnej strany vydobyť si samostatné Slovensko,“ povedal na margo prijatia deklarácie pred 25 rokmi.

„Politický vývoj v Českej republike sa orientoval viac doprava a u nás do stredu. Nakoniec aj česká administratíva usúdila, že bude lepšie, keď pôjde každá republika svojou cestou. Vnímali Slovensko ako bremeno, my sme zase vnímali Prahu ako miesto, odkiaľ sa všetko v republike centralizovane riadi, a nie dobrým spôsobom,“ vysvetľuje Paška dôvody zániku Československa. Rozdelenie podľa neho prebehlo pokojným spôsobom vďaka pragmatizmu Václava Klausa a Vladimíra Mečiara, ktorí o usporiadaní vzťahov medzi republikami rokovali.

Viac čítajte tu