FTÁČNIK: KDH hlasovalo proti ústave kvôli Mečiarovi? To nesedí
PREHRAŤ

FTÁČNIK: KDH hlasovalo proti ústave kvôli Mečiarovi? To nesedí

Priestor na to, aby sa Československo rozdelilo na základe referenda bol, povedal v TABLET.TV bývalý poslanec Slovenskej národnej rady Milan Ftáčnik.

Bratislava 4. augusta (Teraz.sk) – Jedna vec je aktuálna politická reprezentácia a druhá hlasovanie o zásadných dokumentoch, ktoré sa prijímajú na dlhé roky. Argument KDH, že v roku 1992 hlasovali proti Deklarácii zvrchovanosti Slovenskej republiky a Ústave SR preto, že sa obávali rastu moci Vladimíra Mečiara, je preto nekorektný. V diskusii na TABLET.TV to povedal bývalý poslanec Slovenskej národnej rady za SDĽ a aktuálne nezávislý kandidát na post bratislavského župana Milan Ftáčnik.

„Reprezentáciu si ľudia volia vo voľbách. Áno, silný mandát dostalo HZDS, ale to neznamenalo, že to tak musí byť naveky,“ povedal Ftáčnik. Pripomenul, že KDH otvorilo tému osamostatňovania Slovenska slovami Jána Čarnogurského o samostatnej slovenskej hviezdičke na európskej zástave už krátko po Nežnej revolúcii.

Návrh ústavy počítal s možnosťou, že sa Česko a Slovensko dohodne na nejakej forme spoločného štátu, ale rátal už aj s možnosťou osamostatnenia, teoreticky by teda mohol kresťanským demokratom vyhovovať. 

„Nehlasovať za ústavu, ktorá pripúšťala aj samostatnosť a argumentovať tým, že to bolo kvôli Mečiarovi, nie je korektné. Nakoniec, rok 1994 bol vtedy ešte ďaleko. Nastal preto, že sa Vladimír Mečiar zamiloval do moci, ktorú mu dali voliči a dostal pocit, že s ňou môže narábať absolútne. V demokracii síce vládne väčšina, mala by však rešpektovať aj práva menšín,“ povedal Ftáčnik.

Viac čítajte tu.