P. WEISS: Slovenská republika nevznikla v roku 1993
PREHRAŤ

P. WEISS: Slovenská republika nevznikla v roku 1993

Rok 2018 bude rokom česko – slovenskej vzájomnosti, povedal v TABLET.TV slovenský veľvyslanec v Českej republike Peter Weiss.

Bratislava 11. septembra (Teraz.sk) – Československo bol veľmi dobrý projekt, na ktorého konci bol začiatok dvadsaťpäťročnej úzkej spolupráce dvoch celoeurópsky úspešných štátov, Českej republiky a Slovenskej republiky. Preto sa premiéri oboch krajín, Robert Fico (Smer-SD) na našej strane a Bohuslav Sobotka (ČSSD) na českej dohodli, že budúcoročné okrúhle výročia oslávime spolu v rámci Roka česko – slovenskej vzájomnosti. V diskusii na TABLET.TV to povedal slovenský veľvyslanec v Českej republike Peter Weiss.

V roku 2018 oslávime tak 25. výročie vzniku dvoch samostatných štátov, ako aj päťdesiate výročie udalostí z roku 1968 a sté výročie vzniku Československa. To posledné si pripomenieme 28. októbra v Prahe a 30. októbra v Martine, odkiaľ sa v roku 1918 prihlásila k Československu Slovenská národná rada. „Mimochodom, mali by sme byť historicky presní. Slovenská republika aj Česká republika vznikli 1. januára 1969 na základe ústavného zákona o československej federácii. V roku 1993, znovu na základe ústavného zákona, o rozdelení federácie, nadobudli plnú štátnu samostatnosť a stali sa subjektami medzinárodného práva. Československá federácia vznikla aj zanikla rovnakým spôsobom, ústavným zákonom,“ upozornil Weiss, že Slovenská republika 1. januára 1993 nevznikla, iba sa osamostatnila. 

Viac čítajte tu.