A. HLINA: Možno získame o niečo menej poslancov, ale Majerský post župana
PREHRAŤ

A. HLINA: Možno získame o niečo menej poslancov, ale Majerský post župana

KDH v Bratislave nepodporuje Juraja Drobu, ale ani žiadneho jeho protikandidáta. Umožnil to inštitút výnimky v dohode s SaS a OĽaNO, povedal v TABLET.TV predseda KDH Alojz Hlina.

Bratislava 28. septembra (Teraz.sk) – Do posledných regionálnych volieb išlo KDH ako najsilnejšia opozičná strana zastúpená v Národnej rade (NR) SR, tentokrát kandiduje z mimoparlamentnej opozície. Je teda realistické očakávať, že získa menej poslancov v regionálnych zastupiteľstvách ako naposledy, rozdiel by však nemusel byť veľký. A okrem toho má s Milanom Majerským šancu získať jeden post predsedu VÚC. „V Prešove sme blízko. Pokiaľ v Prešove budú voliť ľudia, ktorí chcú voliť a nie tí, ktorí idú voliť za krabičku cigariet,“ povedal v diskusii na TABLET.TV predseda KDH Alojz Hlina.

Jeho strana pôjde do týchto volieb vo všetkých ôsmich krajoch spolu s SaS a OĽaNO. „Sme opozičná strana, síce mimoparlamentná, ale opozičná. Kolegovia sú tiež z opozičných strán. Z logiky veci vyplýva, že tam afinita bude. A vylučovacou metódou vychádza, že s vládnymi stranami nie, to nedáva logiku. A keď s opozičnými, tak s ktorými? Sme rodina, alebo kotlebovcov?,“ pýta sa Hlina. 

Na otázku, či nie sú tieto strany ideovo príliš rozdielne, odpovedá, že v prípade regionálnych volieb na tom záleží menej. „Nič svätokrádežné sa nedeje, v regionálnych voľbách sa rozhoduje o tom, či cestu postavíte teraz alebo o rok a neriešia sa interrupcie. Ak by ma niekto presvedčil o opaku, potom by som spozornel,“ povedal.„Výsledok sa ráta a my sme sa v ôsmich krajoch dohodli, aj na poslancoch. Hodnotím to mimoriadne pozitívne,“dodal Hlina.

Na základe dohody SaS, OĽaNO a KDH tieto tri strany podporia v boji o post župana v Trnave Jozefa Viskupiča (OĽaNO), Nitre Jána Grešša (spoločný kandidát), Banskej Bystrici Martina Klusa (SaS), Trenčíne Renátu Kaščákovú (SaS), Źiline Eriku Jurinovú (OĽaNO), Prešove Milana Majerského (KDH) a v Košiciach budú mať spoločného kandidáta Rastislava Trnku. 

Kandidát SaS a OĽaNO v Bratislave Juraj Droba však podporu KDH nezískal. Hlina priamo nepotvrdil, že bol pre kresťanských demokratov príliš liberálny. „Dohoda o spoločnom postupe umožňovala inštitút výnimky. To znamená, že nepodporíme kandidáta, ale proti nemu nepostavíme ani niekoho vlastného. Nazval by som to stavom „nula“,“ vysvetlil Hlina.

„Ja poznám Ďura Drobu 25 rokov, je to fajn chalan, ale politika je v niečom politika. SaS ho nominovala a my sme upozorňovali, že to bude problém. Je to podobné, ako keby sme my v Prešovskom kraji nominovali Števa Kuffu. Ak by sme to urobili, to dávam len ako príklad, asi by sme nedúfali, že ho SaS podporí,“ konštatoval predseda kresťanských demokratov.

Viac čítajte tu.