R. FICO: Nebuďme majstrami Európy v nízkej účasti ako pri eurovoľbách
PREHRAŤ

R. FICO: Nebuďme majstrami Európy v nízkej účasti ako pri eurovoľbách

Predseda Smeru-SD do budúcnosti nevylučuje diskusiu o VÚC ako takých, v tejto chvíli však za dôležitejšiu prioritu považuje spoluprácu vlády a regiónov pri strednom školstve, povedal v TABLET.TV.

Bratislava 24. októbra (Teraz.sk) – Voliť je právo, nie povinnosť, ale napriek tomu je v záujme Slovenska, aby účasť občanov v regionálnych voľbách neklesala. „Rád by som pozval ľudí 4. novembra k voľbám. Naozaj by sme mohli trochu zvýšiť účasť na voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). V opačnom prípade je miera reprezentatívnosti žúp veľmi nízka. Nehovoriac už o voľbách do Európskeho parlamentu, kde sme vždy Majstri Európy v najnižšej účasti,“ povedal v TABLET.TV premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

V diskusii reagoval Robert Fico aj na otázku, prečo koalícia zmenila dvojkolovú voľbu predsedov VÚC na jednokolovú. „Nepodceňujem význam vyšších územných celkov. Ale účasť v týchto voľbách je vždy veľmi nízka. Prečo traumatizovať spoločnosť tým, že najprv priamo volíme poslancov, potom župana, a ak nie je zvolený v prvom kole, volíme ho znovu v druhom, kde je ešte nižšia účasť ako v prvom kole?“ opýtal sa premiér.

V budúcnosti sa nebráni ani diskusii o zmene územnosprávneho členenia, osobne by privítal menší počet regiónov, napríklad systém Východoslovenského, Stredoslovenského, Západoslovenského kraja plus Bratislavy. „Osem krajov bolo pravdepodobne východiskom, lebo už vtedy sa objavovali rôzne názory od troch až po možno 24 a viac krajov. Môj názor je, že je našou povinnosťou znižovať výdavky spojené s fungovaním administratívy a byrokracie. Zároveň si myslím, že takéto závažné zmeny by sme nemali robiť obyčajnými zákonmi a obyčajnou väčšinou,“ vyhlásil Robert Fico.

Viac čítajte tu