MARUŠIAK:Voliči Smeru ostali doma, Kotleba ich nemal dosť.Prišla zmena
PREHRAŤ

MARUŠIAK:Voliči Smeru ostali doma, Kotleba ich nemal dosť.Prišla zmena

V týchto regionálnych voľbách sa najviac posilnili konzervatívni a euroskeptickí kandidáti, dá sa očakávať aj viac nacionalizmu Orbánovského typu, povedal v TABLET.TV politológ J. Marušiak.

Bratislava 7. novembra (Teraz.sk) – O výsledku regionálnych volieb rozhodla lepšia mobilizácia voličov v závere kampane koalíciou pravicových strán SaS/OĽaNO/KDH, podcenenie situácie zo strany kandidátov Smeru-SD a v prípade ĽS-NS Mariana Kotlebu aj slabá personálna pripravenosť. V diskusii na TABLET.TV to povedal politológ Juraj Marušiak.

Smer-SD, ktorý zo šiestich predsedov VÚC napokon obhájil len dvoch, sa podľa neho príliš spoliehal na to, že sa regionálna mapa, stabilizovaná pätnásť rokov, nezmení ani teraz. „Možno si voliči Smeru mysleli, že ich kandidát aj tak vyhrá. Takže ani nemá zmysel chodiť k voľbám,“ poznamenal Marušiak na margo predvolebných prieskumov, v ktorých boli favoritmi kandidáti Smeru-SD.

V prieskumoch deklarovala ochotu prísť urnám až polovica voličov, reálna účasť, aj keď rekordná, dosiahla ledva 30 percent. Rozdiel medzi týmito dvoma číslami znehodnotil prognostickú relevanciu prieskumov. Nie v tom zmysle, že by mali strany výrazne inú deklarovanú podporu, ale preto, že zrejme napokon ostalo doma a reálne nevolilo viac pôvodne rozhodnutých voličov Smeru, ako pravicovej koalície.

Na otázku, či opozičnej mobilizácii nepomohol aj fakt, že prehrali parlamentné voľby a ich voliči to chceli v regionálnych voľbách kompenzovať, Marušiak pripustil, že to môže byť jeden z dôvodov. 
„Prieskumy sa prestali publikovať dva týždne pred voľbami a veľa voličov sa rozhoduje až na poslednú chvíľu, niekedy doslova na posledný deň. Tým skôr, že ide o regionálne voľby, ktoré sa nevnímajú ako voľby prvoradej dôležitosti,“ pripomenul.

Viac čítajte tu.