J.PAŠKA: V ruskej armádnej televízii prežívajú aj brontosauri
PREHRAŤ

J.PAŠKA: V ruskej armádnej televízii prežívajú aj brontosauri

Ak dochádza k premiestneniu dvoch významných agentúr, minimálne jedna mala skončiť vo východnej Európe, aby bolo zachované paritné geografické rozloženie, povedal v TABLET.TV Jaroslav Paška (SNS).

Bratislava 23. novembra (Teraz.sk) – Článok Leonida Maslovského na webovom portáli ruskej armádnej televízie Zvezda, podľa ktorého v roku 1968 sovietske vojská zachránili Československo pred Západom plánovaným štátnym prevratom, je iniciatívou jednotlivca a nemal by ovplyvňovať slovensko – ruské vzťahy. „Tento článok netreba preceňovať, podľa mňa je to taký „výkrik do tmy“. Interpretácia použitá autorom je naozaj scestná a podľa mňa si aj v Rusku uvedomujú, že k takejto interpretácii sa nedá vrátiť,“ povedal v diskusii na TABLET.TV prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslav Paška. 

Článok, zverejnený v čase návštevy českého prezidenta Miloša Zemana v Rusku, ostro kritizovala česká aj slovenská strana. Český prezident sa voči nemu ohradil aj v rozhovore s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Ten sa od článku dištancoval a označil ho za osobné stanovisko autora, ktoré nie je totožné s názorom ruskej vlády.

„Vidíme, že v ruskej armádnej televízii ešte prežívajú brontosauri, ktorí nezaregistrovali pohyb vo svete. Nakoniec, neboli to ruské vojská, ale vojská Varšavskej zmluvy, a v jej rámci sovietske, ktoré sem prišli. Ja už by som to príliš s Ruskom nespájal. Ale je možné, že nejaký bývalý vojenský funkcionár to takto prežíval, takto to vníma, a má to takto zapísané vo svojom podvedomí. Ale nemalo by to ovplyvňovať naše vzťahy so súčasným Ruskom,“ reagoval v TABLET.TV Paška.

Ruský portál napokon pôvodný článok stiahol a nahradil ho novým, podľa ktorého bola invázia v roku 1968 "nezmyselná".

„Mohli by sme v minulosti hľadať problémové body aj s južnými, či severnými susedmi, keby sme chceli. Ale našim záujmom je pozerať sa dopredu,“ uviedol Paška. V záujme Slovenska, ako tranzitnej stredoeurópskej krajiny, je podľa neho oživenie obchodu Európy s Ruskom a Áziou. Ten podľa neho brzdia okrem iného aj recipročné sankcie medzi Európskou úniou (EÚ) a Ruskou federáciou.

V tejto súvislosti Paška pripomenul, že pretrvávanie sankcií nijako nezabránilo Nemecku stavať plynovod Nord Stream 2, ktorý umožní prepravovať ruský plyn do Európy tak, aby trasa obišla Ukrajinu a tá už nemohla profitovať z tranzitu.

Viac čítajte tu.