B.ŠKRIPEK o Pakistane: Tisícky ľudí demonštrujú, aby obesili kresťanku
PREHRAŤ

B.ŠKRIPEK o Pakistane: Tisícky ľudí demonštrujú, aby obesili kresťanku

Politici by aj radi stredoveké spôsoby zmenili. Posledného, čo sa o to pokúsil, však zavraždil vlastný ochrankár, povedal B.Škripek (OĽaNO) po návšteve Pakistanu.

Bratislava 28. novembra (Teraz.sk) - Tisíce prívržencov pakistanskej islamistickej strany Tehríke Labbaik Já Rasúl Alláh sa zhromaždili na pochode za odvolanie ministra Záhida Hámida za to, že sa v prísahe, ktorú musia zložiť kandidáti do volieb, nezmienil o prorokovi Mohamedovi. Minister napokon musel odstúpiť. „Je to ukážka toho, aký obrovský vplyv tam majú niektoré radikálne náboženské sily, niektorí imámovia, čo za tým stoja. Je to asi týždeň, čo som sa vrátil z Pakistanu a videl som, že politici aj majú vôľu niečo zmeniť. Napríklad na týchto nešťastných bohorúhačských zákonov, ale chýba tu vôľa inej sily v spoločnosti, a to sú náboženskí predstavitelia. Tu išlo v podstate o sekulárnu vec, len vypustil tri slová, a vyvolalo to obrovské náboženské rozhorčenie. Udial sa tam veľký pochod a dosiahli jeho odstúpenie,“povedal v diskusii na TABLET.TV europoslanec OĽaNO Branislav Škripek po návrate z Pakistanu.

Bol tam súčasťou politickej misie, ktorá mala za cieľ podporiť dodržiavanie ľudských práv a okrem iného podporiť väznenú kresťanku Asiu Bibi, ktorá bola na základe zákona o bohorúhačstve odsúdená na trest smrti. „Množstvo organizácií, aj aktivistov sa chytilo tohto prípadu a začali písať diplomatom, členom vlády, aby ju prepustili. Ale pravda je aj to, že pred jej väznicou už demonštroval takýto istý veľký náboženský pochod, aký donútil odstúpiť ministra, a žiadal jej okamžité obesenie,“ konštatuje Škripek.

Mladej žene sa stala osudnou povera, podľa ktorej ak sa kresťan napije vody zo studne, ktorú používajú moslimovia, znečistí ju. Povera nie je súčasťou oficiálnej legislatívy, podľa ústavy sú si všetci rovní. „Ale bol som informovaný, že v praxi je napríklad nemysliteľné, aby niektorý z najvyšších vládnych postov zastával kresťan,“ upozornil Škripek. A v ľudovej kultúre je zažitá aj predstava o vode. „Počul som prípad dvanásťročného kresťanského chlapca, ktorý sa v škole napil vody. Obvinili ho, že to bol moslimský pohár. Bili ho zato tak, až ho dobili na smrť,“ povedal.

Viac čítajte tu.