ZÁBORSKÁ:Minimálny štandard treba garantovať všetkým,nie iba migrantom
PREHRAŤ

ZÁBORSKÁ:Minimálny štandard treba garantovať všetkým,nie iba migrantom

V roku 2004 názory Anny Záborskej mnohých europoslancov prekvapili, dnes si vážia, že ich má roky tie isté a nemení ich podľa politickej situácie, povedala v diskusii na TABLET.TV europoslankyňa KDH.

Bratislava 3. januára (Teraz.sk) – Kľúčovým medzníkom v dvasaťpäťročnej histórii samostatnej Slovenskej republiky bol vstup do Európskej únie a jej inštitúcií. Jednou z poslankýň, ktoré Slovensko reprezentujú v Európskom parlamente (EP) od prvých slovenských eurovolieb v roku 2004, je Anna Záborská (KDH). „Sme štyria, pán Mikolášik, pani Beňová, pán Maňka a ja,“ poznamenala na margo kolegov, ktorí sú s ňou v EP od začiatku, v diskusii TABLET.TV Záborská.

Priznáva, že za tie roky sa pohľad europoslancov z iných krajín Európskej únie (EÚ) na jej prácu zmenil a posunuli sa aj ich názory na viacero dôležitých tém, ktoré sa týkajú sociálnych otázok alebo rodinnej politiky.

„Čo ma teší, je, a za to podľa mňa môže aj migračná kríza, že sa začína oveľa viac hovoriť o európskom sociálnom pilieri. Migranti majú v azylovom zákone napísané, ako sa máme o nich postarať, čo majú jesť, ako majú bývať, čo majú mať oblečené a aké majú mať vreckové. Ale vo viacerých krajinách Európskej únie bežní ľudia tieto minimálne štandardy zabezpečené nemajú,“ upozorňuje Záborská. 

Riešením je podľa nej zjednotenie týchto štandardov na úrovni EÚ tak, aby sa nestávalo, že sa o cudzincov staráme na vyššej úrovni, ako o vlastných občanov. „Najmä, ak sa spoločnosť stáva takouto rôznorodou, by mala minimálne štandardy sociálnych práv stanoviť Európska únia. Aby všetci ľudia žili tak, že bude rešpektovaná ich ľudská dôstojnosť, či už budú z východnej, západnej Európy, Afriky alebo Blízkeho východu,“ povedala.

Záborská tvrdí, že v EP jej názory rešpektujú a tvrdé konflikty o etických otázkach z prvých rokov už sú dávno minulosťou. „Vstup nových krajín, nie len nás, ale aj deviatich ďalších, bol vnímaný ako vstup konzervatívnych krajín. Preto sa na nás časť politikov pozerala, ako by sme boli z iného sveta. Ale zasa iní povedali, že je dobre, že tieto krajiny vstúpili a začalo sa znovu hovoriť o kresťanských hodnotách, na ktorých je Európska únia postavená,“ konštatuje.

Viac čítajte tu