SÝKORA: ZMOS začal už v ére národných výborov,radil všetkým vládam SR
PREHRAŤ

SÝKORA: ZMOS začal už v ére národných výborov,radil všetkým vládam SR

V roku 1994 sa hovorilo o tom, že by starostovia a primátori mohli mať druhú komoru v parlamente, spomínal v diskusii na TABLET.TV predseda ZMOS a starosta Štrby Michal Sýkora.

Bratislava 12. januára (Teraz.sk) – Od založenia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v marci 1990 prešla samospráva obrovským vývojom. Keď ZMOS vznikal, v dnešnej podobe ani neexistovala, život v obciach riadili národné výbory, v ktoré len kooptovali takú časť nových ľudí, aby v nich nemali väčšinu komunisti. V priebehu rokov vznikla samospráva a v procese decentralizácie si vydobyla stabilný systém financovania z daní. „Keď majú v zahraničí zmeniť vetu v zákone, trvá im to desať rokov. My sme pomenili celé zákony v prospech miest a obcí, v prospech ľudí. Zoberte si, ako vyzeralo ktorékoľvek mesto pred 25 rokmi. Väčšina miest a obcí sa výrazne rozvíjala. Naozaj máme za sebou dobré výsledky, aj krajina, aj my,“povedal v rozhovore pri príležitosti 25. výročia vzniku samostatnosti Slovenska predseda ZMOS a starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Zatiaľ čo prvé volebné obdobie bol predsedom ZMOS Miloslav Hetteš a v rokoch 2011 až 2015 Jozef Dvonč, celý zvyšok z takmer troch desiatok rokov existencie organizácie ju viedol práve Michal Sýkora. V rodiacej sa organizácii miest a obcí bol však aktívny úplne od začiatku, od čias Nežnej revolúcie z novembra 1989.

„Ja som vtedy pôsobil ako mladý predseda miestneho národného výboru (MNV), poznal som prácu na národnom výbore, aj okresnom či krajskom národnom výbore. Vedeli sme, ako je rozdelená moc,“ spomína Sýkora. „Sledoval som priebeh okrúhlych stolov. A potom aj debát o tom, vtedy prebiehala veľká diskusia o tom, že by sa mali zrušiť krajské národné výbory, už v decembri 1989,“ poznamenal s tým, že diskusie boli vtedy naozaj revolučné a vášnivé. 

„Ja som tam bol ako zástupca MNV, snažil som riešiť veci naozaj progresívne. Bol som mladý a mladý sa nebojí. Myslím, že som mal dobré meno. V závere roku 1989 sme už začali s prípravou vzniku Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Boli sme pozvaní aj do Prahy k pánovi Havlovi na diskusiu o tom, že bolo dobré znovu obnoviť samosprávu obcí,“ povedal Sýkora.

Viac čítajte tu.