BUGÁR: Čisto pravicové vlády nedokázali menšinám pomôcť tak ako táto
PREHRAŤ

BUGÁR: Čisto pravicové vlády nedokázali menšinám pomôcť tak ako táto

Koalícia Smeru-SD, SNS a Mosta – Híd dokázala zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara, pomôcť starodôchodcom aj obciam s malotriedkami, povedal v diskusii na TABLET.TV predseda Mosta Béla Bugár.

Bratislava 22. februára (Teraz.sk) – Viaceré problémy, ktoré čisto pravicové vlády s účasťou SMK či neskôr Mosta – Híd nedokázali pohnúť dopredu, sa napokon podarilo vyriešiť koalícii Smeru-SD, SNS a Mosta –Híd. „Napríklad Mečiarove amnestie sa predchádzajúcim vládam nepodarilo zrušiť, za tejto vlády sa to podarilo. Starodôchodcov sme nevedeli vyriešiť v minulých vládach, podarilo sa to teraz. Prijímame aj veci, ktoré sme predtým, v pravicovej vláde, nevedeli dosiahnuť,“ povedal v diskusii na TABLET.TV predseda Mosta - Híd Béla Bugár.

Týka sa to aj problémov menšín, ktoré sa v dnešnej atmosfére relatívne nízkeho napätia medzi menšinami a majoritou dajú podľa Bugára riešiť efektívnejšie ako v priebehu predchádzajúcich dvoch desaťročí. „Je to paradoxné, lebo každý by predpokladal, že asi najväčšou prekážkou presadenia menšinových vecí bude práve koalícia Smer-SD-SNS-Most-Híd. Ale nie je to tak,“ povedal. 

„Všetci sa držia toho, čo je v programovom vyhlásení vlády. Preto sa nám podarilo presadiť veci, ktoré sme v minulosti chceli, napríklad fond na podporu kultúry menšín,“ dodal Bugár. O rozdelení prostriedkov fondu podľa neho rozhodujú zástupcovia samotných menšín a ministerstvo kultúry len kontroluje, či boli využité účelne a efektívne.

„Mali sme problémy s menšinovými školami, najmä málotriedkami. Prešlo to práve v tejto vláde. Ak nechceme, aby sa mladí ľudia odsťahovali z dedín, musíme zabezpečiť základné veci. Aby šesťročné deti nemuseli hneď 20 – 30 kilometrov cestovať. A ak už je detí naozaj len minimálny počet, môžeme zabezpečiť napríklad školské autobusy. To pomáha každej obci, nie len menšinovým,“ zdôraznil predseda Mosta – Híd.

Viac čítajte tu.