HRABKO: Ak budú predčasné voľby kvôli Mostu, nemusí sa dostať do NR SR
PREHRAŤ

HRABKO: Ak budú predčasné voľby kvôli Mostu, nemusí sa dostať do NR SR

Koaličné strany odmietajú úradnícku vládu, lebo v takom prípade by odovzdali moc do rúk prezidentovi. Ostatné scenáre sú zatiaľ otvorené, povedal v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 14. marca (Teraz.sk) - Ak súčasný politický vývoj dospeje k predčasným voľbám, zďaleka to neznamená, že ich výsledok bude zodpovedať predstavám organizátorov protestov na uliciach, prípadne očakávaniam Mosta – Híd. Rozhodovať v nich totiž budú všetci zúčastnení voliči, nie len tá ich časť, ktorá predčasné voľby požaduje. V diskusii na TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Napriek možnému aktuálnemu poklesu preferencií je stále pravdepodobným víťazom volieb Smer-SD a, naopak, Most – Híd sa dostáva do zložitej pozície. Strana, ktorá o časť voličov prišla v dôsledku vstupu do vlády Roberta Fica, môže stratiť ďalších v dôsledku toho, že túto vládu „povalí“.

„Možno si Most týmto rozhodnutím pod sebou podpílil konár. Treba si počkať. Ak budú predčasné voľby a budú vďaka Mostu – Híd, možno neprejdú ani do parlamentu. Ale je to politické rozhodnutie politickej strany, takto sa rozhodla so všetkými dôsledkami, ktoré jej to môže priniesť,“ komentoval Hrabko uznesenie Republikovej rady Mosta – Híd, podľa ktorého má vedenie strany rokovať o predčasných voľbách a ak neuspeje, opustiť vládnu koalíciu.

„Na druhej strane, keď zlyhajú politici, sú predčasné voľby normálny demokratický inštrument ako vymeniť vládu. A stále platí, že vládnu koalíciu môže povaliť len ona sama,“ povedal Hrabko.

Dodal, že z uznesenia Mosta – Híd vyplýva aj to, že chce zabrániť živelnému vývoju a mať politický vývoj aj naďalej pod kontrolou. „Béla Bugár nebuchne dverami a neodíde, chce mať pod kontrolou, čo sa bude diať,“ povedal Hrabko. „Má dosiahnuť dohodu o možnostiach predčasných volieb a v opačnom prípade odísť z koalície. Čo bude ďalej, o tom potom. Tam už je všetko otvorené,“ dodal.

Viac čítajte tu.