HLINA: KDH je jediným ostrovom v mori politologického šialenstva
PREHRAŤ

HLINA: KDH je jediným ostrovom v mori politologického šialenstva

Kresťanskí demokrati chcú so SaS a OĽaNO rokovať o spoločnom postupe do komunálnych volieb, „kolenačky“ však k rokovaciemu stolu pristupovať nebudú, povedal v TABLET.TV predseda KDH A. Hlina.

Bratislava 21. marca (Teraz.sk) – Sociálna demokracia na Slovensku nie je skutočnou sociálnou demokraciou a slovenskí národniari spolupracujú s Mostom – Híd. „Sme v zásade jediným ostrovom v mori politologického šialenstva. Je to ostrov a na ňom je maják. Je k čomu priplávať. A veľa ľudí k nám pripláva aj preto, že chce, aj preto, že nebude ku komu inému,“vyhlásil v diskusii na TABLET.TV novozvolený predseda KDH Alojz Hlina.

Dodal, že hoci je jeho hnutie aktuálne mimo Národnej rady SR, má za sebou výrazný úspech vo voľbách do VÚC, preferencie na zvoliteľnej úrovni a viac ako desaťtisíc členov. 

Podľa Hlinu kresťanskí demokrati majú záujem na spolupráci s opozičnými stranami SaS a OĽaNO, vrátane spolupráce v komunálnych voľbách, ale nie za akýchkoľvek podmienok.„Sme úplne iný typ strany ako SaS. SaS má toľko členov, koľko my máme v hociktorom okrese. Aj spôsob vytvárania rozhodnutí je iný,“ povedal na margo perspektívnej dohody na spoločnom postupe .

„Logika veci hovorí dohodnúť sa. Ale politika, žiaľ, vie byť iracionálna. Ak prevládne pragmatizmus, tak sa dohodneme. Ale kolegovia od nás nemôžu čakať, že prídeme kolenačky,“povedal Hlina. Vie si predstaviť, že by sa strany dohodli na základných mantineloch vytvárania koalícií najmä na úrovni krajských, ale do istej miery aj ostatných miest.

Za akceptovateľnú považuje aj iniciatívu Richarda Sulíka zameranú na prípadné predčasné parlamentné voľby, podľa ktorej by sa opozičné strany mali zaviazať, že na seba navzájom nebudú útočiť a po voľbách nepôjdu do koalície so Smerom-SD a ĽS-NS. 

„My sme priam vyzvali pána Sulíka, aby niečo urobil. Ja postup opozície v tomto náročnom období, ktoré Slovensko prežíva, hodnotím ako silno deficitný,“ tvrdí Hlina. Dodal, že krutá vražda mladého novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej šokovala celé Slovensko, nikto podľa neho nepredpokladal, že sa u nás môže také niečo stať. „Som rád, že ľud sa búri, omilosťujeme sa z toho, že sme to dovolili,“ poznamenal Hlina.

Rešpektujeme, že SaS je momentálne najsilnejšia opozičná strana a prináleží jej urobiť nejaký okrúhly stôl alebo návrh. Procesne je to úplne v poriadku. Návrh sme od nich dostali, zbežne sme si ho pozreli. Budeme v ňom asi navrhovať nejaké drobné korektúry, ale je dobré vyslať signál, že sa vieme na niečom dohodnúť,“ povedal predseda KDH.

Dodal, že opozičné strany by mali začať aj personálne pripravovať alternatívu k súčasnej vláde pod vedením Smeru-SD. „Nech ľudia veria, že doba po Ficovi bude pekná doba. Niekto má tendenciu vytvárať obavy z toho, čo sa udeje. Nič sa neudeje, vyčistia sa vzťahy. Len to treba personálne dovybaviť a predstavovať alternatívu,“ tvrdí Hlina.

Iniciatívu Igora Matoviča, ktorý mimoparlamentným stranám, vrátane KDH, ponúkol v prípadných predčasných parlamentných voľbách miesta na kandidátke OĽaNO, Hlina nepovažuje za realistickú. „Ja mám Igora svojim spôsobom rád a mám k nemu rešpekt. Ale trochu mu chýba politický realizmus. Z procesnej stránky veci – ak chcete niečo urobiť a s niekým komunikovať, nemôžete mu to odkazovať cez novinárov. Ale z obsahovej stránky veci, my nemáme dôvod vytvárať nejakú predajňu so zmiešaným tovarom,“ poznamenal Hlina.„Mimochodom, sme víťazmi VÚC volieb. Hovorí sa, že politika je emočná a iracionálna, ale napriek tomu to musí mať aj vnútornú logiku. A v tomto žiadnu vnútornú logiku nevidím. To je ponuka pre NOVU a Zmenu zdola,“ dodal.

Viac čítajte tu.