PÁL CSÁKY: Rozhodol som sa nekandidovať na post prezidenta SR
PREHRAŤ

PÁL CSÁKY: Rozhodol som sa nekandidovať na post prezidenta SR

Sme parlamentnou stranou preto, že máme mandát v Európskom parlamente. To je pre SMK kľúčové. Ak tam môžem byť nápomocný, mojou povinnosťou je zúčastniť sa toho, povedal europoslanec SMK Pál Csáky.

Bratislava 31. júla (Teraz.sk) – Hoci Strana maďarskej komunity (SMK) pôvodne avizovala, že svojho prezidentského kandidáta vyberie zo štvorice Pál Csáky, József Menyhárt, László Miklós a Péter Őry už júni, napokon sa rozhodnutie presunulo na septembrový republikový kongres. Zmena však nastane aj v skupine potenciálnych kandidátov. „Rozhodol som sa, a oznámil som to strane, že nemienim kandidovať a nemienim sa zúčastniť kampane do prezidentských volieb. Ale som pripravený, v prípade dohody, viesť kandidátku SMK do európskych volieb,“ povedal v diskusii na TABLET.TV poslanec Európskeho parlamentu (EP) za SMK Pál Csáky.

Strana maďarskej komunity je podľa neho povinná ponúknuť svojim voličom dobrého prezidentského kandidáta, aby mali dôvod zúčastniť sa volieb. Na druhej strane, reálne šance menšinového kandidáta na zvolenie na post hlavy štátu nie sú podľa Pála Csákyho veľké. 

„Obávam sa, že náš kandidát reálnu šancu nebude mať a trošku bude aj také vnútorné súperenie medzi našim kandidátom a pánom Bugárom. Čo nepovažujem za celkom vhodné, ale prosím, nech to je. Bude to o tom, či jeden bude mať sedem percent a druhý päť percent alebo opačne,“ povedal Csáky. Zároveň potvrdil, že dlhodobé rozpory medzi SMK a Mostom – Híd pretrvávajú a podpora prezidentského kandidáta Mosta – Híd je v jeho strane nepriechodná.

Viac čítajte tu.