PETER WEISS: V roku 1968 hľadali tretiu cestu aj na Západe
PREHRAŤ

PETER WEISS: V roku 1968 hľadali tretiu cestu aj na Západe

Vydávať Dubčeka za zbabelca je neseriózne a prvoplánové. Bol v SNP, dvakrát bol zranený. Samozrejme, sú polemiky, či si mohli dovoliť nepodpísať Moskovský protokol, povedal v TABLET.TV Peter Weiss.

Bratislava 21. augusta (Teraz.sk) – Rok 1968 nebol búrlivý len v Československu, kde prebiehal pokus o obrodu socializmu, bol rokom hľadania aj pre študentské a ľudskoprávne hnutia na Západe. „V Amerike prebiehal boj o základné ľudské práva, o práva černochov, boli obrovské protivojnové protesty. Boli obrovské študentské demonštrácie vo Francúzsku a Nemecku. To neboli ľavičiari, ktorí by chceli zaviesť sovietsky politický systém, oni ho tvrdo odsudzovali. Ale boli veľmi nespokojní aj s tým, čo sa dialo v ich vlastných krajinách. Bolo to hľadanie istej tretej cesty. Z obidvoch strán,“ povedal v diskusii na TABLET.TV slovenský veľvyslanec v Českej republike Peter Weiss.

„Vtedy bolo napísaných dosť veľa prác, ktoré pojednávali o možnej konvergencii tých dvoch systémov,“ poznamenal pri príležitosti 50. výročia Pražskej jari Weiss. „Výskum, ktorý sa robil na jar 1968, ukázal, že občania Československej republiky si želali reštauráciu, návrat kapitalizmu, len na úrovni piatich percent. Oni naozaj úprimne verili, že sa socialistický systém dá reformovať, že sa môže zachovať to, čo pokladali za pozitíva systému, ale doplniť ho demokraciou a ďalšími výdobytkami, ktoré videli inde,“ dodal.

Slovenský filozof František Novosád podľa Weissa v jednej svojej práci upozornil na to, že ľudia, ktorí vybojovávali svoje zápasy, vždy vychádzali zo svojho dobového poznania, zážitkov a životných skúseností. „My môžeme s odstupom 50 rokov povedať, že niečo, čomu vtedy verili občania aj politickí aktéri, sa ukázalo ako ilúzia. Ale odsudzovať ich a vysmievať sa im, že sa usilovali o nemožné? Takto sa história netvorí,“ zdôraznil Weiss.

Invázia armád piatich štátov Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 podľa neho násilne ukončila experiment s obrodou socializmu a všetky štáty na 20 rokov zakonzervovala v ekonomickej aj politickej stagnácii. A hoci sa po rokoch ešte raz pokúsil o „osvietené reformy zhora“ Michail Gorbačov, socialistický systém sa napokon sám zrútil.

Viac čítajte tu.