DANKO: Česi a Slováci by mali byť pri hodnotení života väčší optimisti
PREHRAŤ

DANKO: Česi a Slováci by mali byť pri hodnotení života väčší optimisti

To, čo sa udialo so zmenou vlády, bolo osobné rozhodnutie Roberta Fica a politickej strany Smer-SD. My, ako koaliční partneri, sme to rešpektovali, povedal v TABLET.TV Andrej Danko (SNS).

Bratislava 22. decembra (Teraz.sk) – Za jeden z najsilnejších zážitkov roka 2018 označil predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko svoje vystúpenie v českej Poslaneckej snemovni. „Bol to obrovský zážitok, vidieť českých poslancov spievať slovenskú a českú hymnu. Mal som doslova zimomriavky. Lebo to bolo úprimné, priateľské a naozaj si cením, že mi Česi umožnili vystúpiť,“ uviedol v bilančnom rozhovore na TABLET.TV.

S prejavom vystúpil v novembri ako po Borisovi Jeľcinovi a Paulovi Ryanovi iba tretí zahraničný politik v histórii Českej republiky. Za rovnako historické označil vystúpenie predsedu českej Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka (ANO) na Slovensku. „Je to prejav úcty národa, ak vám umožnia takto vystúpiť v inom parlamente a pán predseda Poslaneckej snemovne Českej republiky si túto česť zaslúžil. A zaslúžil si to aj český národ a Moraváci,“povedal Danko.

V prejave v českom parlamente sa okrem historických tém venoval aj aktuálnej situácii. „Snažil som sa povedať aj to, aká je pozícia Slovákov a Čechov v Európskom parlamente. Víziou, kde budeme spolu bok po boku v Európskej únii, aké problémy nás trápia, tlak nadnárodných koncernov, dvojaká kvalita potravín, ceny... Je to ľahké identifikovať,“ poznamenal. Dodal, že Slováci by podľa neho mohli byť pri hodnotení života väčší optimisti a Česi zasa menej cynickí. 

Viac čítajte tu.