LUBYOVÁ: Kvalitu komisií a prác si musia ustrážiť samotné školy
PREHRAŤ

LUBYOVÁ: Kvalitu komisií a prác si musia ustrážiť samotné školy

Z tlačovej konferencie o plánovanej výzve na stimuly na vedu a výskum nepriniesli médiá ani jeden výstup. To im však nebránilo neskôr tvrdiť, že peniaze boli rozdelené potichu, povedala M. Lubyová.

Bratislava 12. januára (Teraz.sk) – Samotné vysoké školy by si mali ustrážiť kvalitu komisií a akceptovaných prác tak, aby človek, ktorý sa nedopustil žiadnych úmyselných porušení alebo trestných činov, nemohol byť o pätnásť či dvadsať rokov škandalizovaný. Na margo konštatovania Účelovej komisie Akademického senátu (AS) Univerzity Mateja Bela (UMB), podľa ktorej v rigoróznej práci predsedu SNS Andreja Danka výrazne presahoval rozsah použitia zdrojov rámec odôvodnený účelom citácie, to v TABLET.TV uviedla ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS).

Upozornila, že komisia konštatovala nedostatky, ktoré považuje za porušenie akademických pravidiel „vo viacerých prípadoch“ z obdobia pred dvadsiatimi rokmi, teda nie iba v práci predsedu SNS. „Pokiaľ je mi známe, neboli schopní potvrdiť, že išlo o plagiát. Takže sa celá kauza plagiát odohrávala skôr v politicko–mediálnej rovine,“ tvrdí ministerka.

Podľa podpredsedu Akademického senátu UMB Miroslava Hužvára neboli v prípade Dankovej práce porušené pravidlá, ktoré mala v tom čase univerzita nastavené, keďže vtedy nemala presne definované pravidlá akademického publikovania. Teda ich nie je možné ani vymáhať, hoci komisia konštatovala nesprávne citovanie až v 64 zo 74 strán práce Andreja Danka.

Viac čítajte tu.