GABRIŽOVÁ: V4 môže na súčasný post Mogheriniovej ponúknuť Šefčoviča
PREHRAŤ

GABRIŽOVÁ: V4 môže na súčasný post Mogheriniovej ponúknuť Šefčoviča

Európsky parlament bude omnoho fragmentovanejší a aj hľadanie dohody o obsadení kľúčových pozícií bude komplikovanejšie, povedala v Tablet.tv šéfredaktorka Euractiv.sk Zuzana Gabrižová.

Bratislava 31. mája (Teraz.sk) – Pri kreovaní nového zloženia Európskej komisie (EK) bude nevyhnutné okrem tradičných regionálnych či rodových kritérií vziať do úvahy aj nové, zrejme omnoho fragmentovanejšie zloženie poslaneckej väčšiny v Európskom parlamente (EP). Podľa šéfredaktorky Euractiv.sk Zuzany Gabrižovej má skupina V4 relatívne obmedzenú množinu mien, ktoré môže do toho procesu ponúknuť a jedno z perspektívnych je meno aktuálneho podpredsedu Európskej komisie pre energetiku Maroša Šefčoviča.

„Tam sa naozaj vyberá z väčšej skupiny ľudí, ak to máte nejako vyskladať. Viem si predstaviť, že tam bola úvaha o tom, že pri určitej konštelácii by mohla prichádzať do úvahy pozícia, ktorú dnes zastáva Federica Mogheriniová, vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné otázky a bezpečnostnú politiku. Ako jedna z možností,“ povedala v diskusii na TABLET.TV Gabrižová. 

„Je to, samozrejme, veľká ambícia a šance sú obmedzené, lebo záujem je veľký,“ dodala na margo nového obsadenia postu šéfa európskej diplomacie.

„Prvý Šefčovičov mandát ako podpredsedu Európskej komisie (od roku 2010) zahŕňal okrem administratívy medziinštitucionálne vzťahy. Čo je naozaj taká šedá eminencia Európskej komisie, ktorá sa snaží o to, aby získala Európsky parlament pre svoje návrhy. Tento mandát mu dal určitý vhľad do zákulisných spôsobov európskej politiky,“ poznamenala Gabrižová na margo Šefčovičových šancí.

Aktuálne je Maroš Šefčovič podpredsedom EK pre energetiku, čo je mimoriadne vplyvný post. „Bol dvakrát podpredsedom Európskej komisie a logická otázka je, čo v nasledujúcom mandáte, keďže to vyzerá tak, že minimálne od Slovenska nomináciu opäť dostane. Mnohé otázky, okrem iného aj to, ako sa postaviť k obsadzovaniu nových postov, rieši aj V4. Meno Maroša Šefčoviča určite padlo, keď si V4 sadla a zamyslela sa, koho vôbec má možnosť ponúknuť na zváženie do týchto vrcholových postov,“ reaguje Gabrižová.

Viac čítajte tu.