KALAVSKÁ: Spúšťame veľkú zdravotnícku reformu podľa dánskeho vzoru
PREHRAŤ

KALAVSKÁ: Spúšťame veľkú zdravotnícku reformu podľa dánskeho vzoru

Patríme medzi krajiny, kde je najviac akútnych lôžok a kde je najhustejšia sieť nemocníc, ale výsledky tomu vôbec nezodpovedajú, povedala v TABLET.TV ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Bratislava 25. júna (Teraz.sk) – Zo štatistík Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ale aj európskych štatistík podľa ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nom. Smer-SD) vyplýva, že Slovensko patrí medzi krajiny s najhustejšou sieťou nemocníc a najvyšším počtom akútnych lôžok. Priemerná dĺžka hospitalizácie pacienta je na Slovensku 8,5 dňa, pričom v tradičných štátoch Európskej únie je to približne o dva dni menej. Napriek tomu však máme približne 2,5 krát viac prípadov zbytočných, odvrátiteľných úmrtí. Kalavská to povedala v diskusii na Tablet.tv.

„Slovenský pacient je v porovnaní s ostatnými štátmi únie častejšie hospitalizovaný, ale výsledok tomu nezodpovedá. Je tu zlý manažment pacienta,“ povedala Kalavská. Ministerka preto chce na Slovensku spustiť projekt stratifikácie nemocníc ako najväčšiu zdravotnícku reformu za posledných 15 rokov. „Vyžaduje si to veľkú, rozsiahlu zmenu, nie iba kozmetickú. Porovnávali sme systémy ústavnej starostlivosti všetkých krajín západnej Európy, najmä severských krajín. Chceme robiť reformu podobne, ako ju robili v Dánsku, kde s ňou začali v roku 2004 a už teraz sa ukazuje, že výrazne klesli odvrátiteľné úmrtia, predĺžila sa dĺžka života,“tvrdí Kalavská. 

„To, čo Dáni podstúpili, má výborný efekt na úroveň zdravotnej starostlivosti. Je tam vidieť kauzálna súvislosť. Mnohé krajiny Európskej únie museli prejsť podobnými veľkými reformami, lebo sa mení systém zdravotnej starostlivosti, diagnostika, terapia, spektrum ochorení, ktoré teraz ľudí trápia a mení sa aj počet zdravotnej pracovnej sily,“ dodáva. 

Viac čítajte tu.