LAŠŠÁKOVÁ: Budúci rok bude rokom divadla
PREHRAŤ

LAŠŠÁKOVÁ: Budúci rok bude rokom divadla

Bola som veľmi rada, že pán premiér Peter Pellegrini bol ohľadom podpory folklóru veľmi ústretový, povedala v TABLET.TV ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Bratislava 30. septembra (Teraz.sk) – Ministerstvo kultúry tento rok alokovalo tri milióny eur na podporu folklóru, v budúcom roku v tom chce pokračovať a naviac plánuje podobnou sumou podporiť divadlá. „Z iniciatívy ministerstva kultúry je rok 2020 vládou prijatý ako rok Slovenského národného divadla. A budúci rok je aj 190-tym výročím ochotníckeho divadla hraného v slovenskom jazyku. Rozmýšľali sme nad tým, že by sme podobne ako folklór podporili aj divadlo. Túto výzvu dáme von v najbližších dňoch a bude na ňu vyčlenený nemalý finančný obnos. Je to okolo štyroch miliónov eur,“ povedala v TABLET.TV ministerka kultúra Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Dodala, že ani podpora folklóru by nemala byť jednorazová. „Boli to tri milióny, ale žiadosti prišli za skoro trinásť miliónov. Ak mi to okolnosti dovolia, budeme takouto sumou podporovať folkloristov aj naďalej. Neboli to peniaze vyhodené zbytočne,“ povedala.

Na Slovensku je podľa ministerky skoro tisíc folklórnych súborov a skupín. „Pracujú vo voľnom čase a za vlastné peniaze. Zaslúži si to pozornosť. Bola som veľmi rada, že pán premiér Peter Pellegrini bol veľmi ústretový,“ konštatovala.

Viac čítajte tu.