T. ORAVEC: Európania sú v Číne atrakciou, Hamšík si musí na to zvyknúť
PREHRAŤ

T. ORAVEC: Európania sú v Číne atrakciou, Hamšík si musí na to zvyknúť

Futbalový útočník Tomáš Oravec okúsil pred časom čínsku ligu na vlastnej koži. To, čo môže Mareka Hamšíka po čase v tejto krajine prekvapiť, odhalil v štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 16. marca (Teraz.sk) – Bývalý vynikajúci útočník Tomáš Oravec bol jedným z dvoch slovenských futbalových predchodcov Marek Hamšíka v Číne. V pekingskom klube Šaan-si Čung-ťian Čchan-pa strávil štyri mesiace, a tak sa gro našej debaty v televíznom štúdiu TABLET.TV odvíjalo práve od angažmánu v najľudnatejšej krajine sveta. S dnes už 38-ročným rodákom z Košíc sme však myšlienkami vrátili aj k trom vrcholom jeho kariéry – korune kráľa strelcov zo sezóny 2006/07, ktorú si získal v drese petržalskej Artmedie, účinkovaní v Lige majstrov, ktorú si pre zmenu zahral vo farbách MŠK Žilina a reprezentácii SR, v ktorej svoj debut v roku 2001 okorenil dvomi gólmi.

Prvým slovenským futbalistom, ktorý pôsobil v Číne bol Tomáš Medveď, Oravec nasledoval jeho kroky v roku 2011. Po štyroch mesiacoch sa však táto odysea preňho skončila. Prečo tak skoro? „V tom čase mohli byť fyzicky na ihrisku naraz len traja legionári a nás bolo v tíme viac. Aj preto bol jeden taliansky spoluhráč, ktorý z nás hrával najmenej, rozhodnutý v lete z klubu odísť. Lenže vedenie mu to zakázalo a navyše pribudol do kádra ďalší útočník. A tak som sa z klubu musel porúčať ja. Zrejme išlo len o čistý biznis,“ rozhovoril sa Tomáš Oravec, ktorý napriek tomu vôbec neľutuje, že v jeho futbalovom životopise figuruje aj čínska skúsenosť. 

Tretím slovenským futbalistom, ktorý sa rozhodol prijať angažmán v Číne, sa pred pár týždňami stal Marek Hamšík. S klubom Ta-lien I-fang podpísal trojročný kontrakt, pričom za sezónu zarobí 9 miliónov eur. Rekordér v počte štartov za slovenskú reprezentáciu sa však rozhodol ísť do nového pôsobiska najskôr bez rodiny, spoločnosť v štvrtej najväčšej krajine sveta mu robí najlepší kamarát. „Ja osobne by som tam bez rodiny nešiel. Rodina pre mňa vždy bola a je veľkou oporou. Na druhej strane však treba povedať, že Európania to nemajú v Číne jednoduché, pre domácich sú stále atrakciou. Deti obzvlášť. Chytanie, dotýkanie sa a branie ich na ruky bolo na dennodennom poriadku, a tak sa nemožno čudovať, že po čase vás to začne obťažovať. Každopádne, zastávam názor, že Marekov prestup do čínskej ligy bol vzhľadom na jeho vek a na to, čo v doterajšej kariére dosiahol, dobrý krok. Realitou totiž je, že do Číny sa nechodí kvôli futbalu, ale pre peniaze a z tohto dôvodu zvolil Hamšík vhodnú alternatívu,“ myslí si Oravec. 

Viac čítajte tu.