Dôchodkový systém sa mení. Je to dôležité pre všetkých!
PREHRAŤ

Dôchodkový systém sa mení. Je to dôležité pre všetkých!

Pozrite si TRETIU zo série šiestich reportáží z konferencie Dobrý dôchodkový systém, ktorá sa konala v Banskej Bystrici.

Je naivné očakávať, že ak sa svet dynamicky mení, že každá ďalšia generácia bude žiť a pracovať ako ich rodičia. Zmeny na trhu práce a demografická kríza sa stali podnetom pre seriál o zmenách a budúcnosti dôchodkového systému na Slovensku. Ján Šebo z Inštitútu sporenia a investovania a Viktor Novysedlák z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť pomenovali významné faktory a zmeny v dôchodkovom systéme, ktoré sa týkajú všetkých obyvateľov Slovenska.

Ján ŠEBO
nštitút sporenia a investovania
"V starom dôchodkovom systéme stačilo celý život pracovať a v poslednom roku sa pripraviť na odchod do dôchodku. Náš moderný dôchodkový systém vyžaduje pravý opak. Človek musí hneď pri vstupe na pracovný trh nastaviť sporenie správne a potom vie, že po ňom niečo zostáva a môže celú kariéru spokojne pracovať."

Viktor NOVYSEDLÁK
Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
"Ľudia by mali vedieť, akým spôsobom sa chcú na dôchodok zabezpečiť. Najmä mladí ľudia by sa mali zaujímať o možnosti, ako sa zabezpečiť na dôchodok."

Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Inštitút sporenia a investovania (ISI) vytvorili priestor na diskusiu, kde sa stretli odborníci z dôchodkových správcovských spoločností, Národnej banky Slovenska, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a nezávislí analytici.