Motivácia sporiť si na dôchodok, alebo reálna hrozba?
PREHRAŤ

Motivácia sporiť si na dôchodok, alebo reálna hrozba?

Pozrite si ŠTVRTÚ zo série šiestich reportáží z konferencie Dobrý dôchodkový systém, ktorá sa konala v Banskej Bystrici.

Odborníci v seriáli na tému dobrý dôchodkový systém sa vzácne zhodujú v tom, že už ani dôchodok nie je „to, čo býval“. Miera náhrady sa bude v budúcnosti znižovať, naša krajina bude starnúť a zodpovednosť za svoj dôchodok budú musieť celé generácie do vlastných rúk. Potenciál pre zmeny hľadajú Ján Šebo, Inštitút sporenia a investovania, Viktor Novysedlák, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť a Vladimír Mlynek, VÚB Generali d.s.s., a.s.

Ján ŠEBO
Inštitút sporenia a investovania
"Mladí ľudia začínajú rozmýšľať nad dôchodkom v momente, keď dostanú prvýkrát do rúk zodpovednosť, prvú výplatu, z ktorej musia uhradiť účty. Vtedy zistia, že si musia istú časť aj odložiť."

Viktor NOVYSEDLÁK
Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
"Čo motivuje mladých ľudí sporiť si na dôchodok? Skúsenosť rodičov či rovesníkov, do istej miery môže pomôcť aj vzdelávací systém."

Vladimír MLYNEK
VÚB Generali d.s.s., a.s.
"Kedy by mali ľudia začať rozmýšľať nad dôchodkom? Po celý život. Aj keď je dôchodok pre mladých ľudí vzdialený, je dôležité, aby sa už od vstupu na trh práce o dôchodok zaujímali, keďže štát nebude schopný zabezpečiť dôchodky v primeranej miere."

Ján ŠEBO
Inštitút sporenia a investovania
"Ktorý vek je kritický pre rozmýšľanie o dôchodku? 37 rokov."

Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Inštitút sporenia a investovania (ISI) vytvorili priestor na diskusiu, kde sa stretli odborníci z dôchodkových správcovských spoločností, Národnej banky Slovenska, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a nezávislí analytici.