Čou povinnosťou je informovať o dôchodkoch?
PREHRAŤ

Čou povinnosťou je informovať o dôchodkoch?

Pozrite si PIATU zo série šiestich reportáží z konferencie Dobrý dôchodkový systém, ktorá sa konala v Banskej Bystrici.

Diskusia o dôchodkoch nadobúda v súčasnosti ďalší rozmer – čou povinnosťou je informovať o dôchodkoch? A to nielen v čase vianočných príspevkov, otvárania druhého piliera, alebo volieb. Slovensko ohrozuje nielen blížiaci sa demografický kolaps, ale najmä nízka finančná gramotnosť v oblasti financií. Zodpovednosť za svoj dôchodok totiž máme nielen pár rokov pred nástupom naň, ale po celý život. Tému podporujú finančníci aj analytici - Ján Šebo, Inštitút sporenia a investovania a Marián Kopecký, Allianz - Slovenská d.s.s, a.s. 

Ján ŠEBO
Inštitút sporenia a investovania
"Jemné regulačné nástroje zamerané na sporiteľov vyžadujú povinnú informovanosť zo strany verejných inštitúcií. Ak máme povinnosť vstupu a financovania dôchodkového systému, mala by druhá strana mať povinnosť informovať nás o tom, ako si správne sporiť a nastaviť stratégie."

Marián KOPECKÝ
Allianz - Slovenská d.s.s, a.s.
"Čou úlohou je informovať ľudí o dôchodkoch? Ľudia sú, čo sa týka sporenia si na dôchodok, dosť pasívni. Z pohľadu edukácie by mohli niektoré veci zabezpečiť aj DSSky, najmä v radoch svojich sporiteľov. Samozrejme, najväčšia povinnosť informovať a vzdelávať ľudí by mala stále ostať na pleciach štátu."

Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Inštitút sporenia a investovania (ISI) vytvorili priestor na diskusiu, kde sa stretli odborníci z dôchodkových správcovských spoločností, Národnej banky Slovenska, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a nezávislí analytici.