Hľadáme najvyššiu autoritu na komunikáciu dôchodkov
PREHRAŤ

Hľadáme najvyššiu autoritu na komunikáciu dôchodkov

Pozrite si ZÁVEREČNÚ zo série šiestich reportáží z konferencie Dobrý dôchodkový systém, ktorá sa konala v Banskej Bystrici.

Slovenský dôchodkový systém patrí medzi najmodernejšie v Európe, čo však nevypovedá o jeho udržateľnosti do budúcnosti. O budúcnosti preto začína diskutovať aj nová generácia odborníkov z finančnej sféry, z univerzít, tretieho sektora a verejnej správy. Spolu s číselnými argumentmi vystupujú do popredia aj ďalšie faktory, ako je komunikácia a individuálna zodpovednosť za dôchodok počas celého života. Seriál diskusií o dôchodkoch uzatvárajú: Ján Šebo z Inštitútu sporenia a investovania a Viktor Novysedlák z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Ján ŠEBO
Inštitút sporenia a investovania
"Kým tá staršia generácia politikov vnímala dôchodkový systém cez reformy, situácia je iná. Žiadnou reformou nie je možné zmeniť zmýšľanie ľudí, presne to si vyžaduje soft skills, napríklad dostatočnú komunikačnú informačnú kampaň."

Viktor NOVYSEDLÁK
Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
"V prvom rade štát, hoci v minulosti poskytoval zmätočné informácie, čo sa odzrkadlilo aj na mnohých turbulenciách v dôchodkovom systéme."

Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Inštitút sporenia a investovania (ISI) vytvorili priestor na diskusiu, kde sa stretli odborníci z dôchodkových správcovských spoločností, Národnej banky Slovenska, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a nezávislí analytici.