Vláda chce ukončiť pôsobenie televízie al-Džazíra v Izraeli
PREHRAŤ

Vláda chce ukončiť pôsobenie televízie al-Džazíra v Izraeli

Al-Džazíra sídli v Katare.

Jeruzalem 6. augusta (TASR) - Izraelská vláda podnikne kroky na ukončenie pôsobenia panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra v krajine. Oznámil to dnes izraelský minister telekomunikácií Ajúb Kará.

Konkretizoval, že akreditácie zamestnancov televízie budú zrušené a jej kancelária v Jeruzaleme bude zatvorená. Druhý krok si však vyžiadal úpravu legislatívy.

Vláda tiež požiadala káblových operátorov, aby prestali šíriť vysielanie al-Džazíry v angličtine a arabčine, s čím súhlasili.

Minister tvrdí, že al-Džazíru využívajú militantné skupiny na "podnecovanie" násilia a stanicu obvinil z "podpory terorizmu".

"V poslednom čase takmer všetky krajiny v našom regióne zistili, že al-Džazíra podporuje terorizmus, podporuje náboženskú radikalizáciu. A keď vidíme, že všetky tieto krajiny uznali ako fakt, že al-Džazíra je nástrojom islamského štátu, Hamasu, Hizballáhu a Iránu a my sme jediní, kto to nedokázal, potom niečo nie je v poriadku," citovala Karu agentúra AP.

Al-Džazíra sídli v Katare, s ktorým štyri arabské krajiny - Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty - prerušili 5. júna diplomatické styky za jeho údajnú podporu extrémistických skupín. Dauhe adresovali sériu 13 požiadaviek vrátane ukončenia vysielania al-Džazíry, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam.

Zatvorenie jeruzalemskej pobočky al-Džazíry prisľúbil nedávno aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Televíziu obvinil z podnecovania násilia počas napätej situácie ohľadne Chrámovej hory v Jeruzaleme.

Al-Džazíra uvedené obvinenia odmieta a tvrdí, že je nezávislá.