Hurikán Irma zoslabol na tropickú búrku
PREHRAŤ

Hurikán Irma zoslabol na tropickú búrku

Starosta mesta Tampa na Floride Bob Buckhorn sa dnes vyjadril, že aj keď mesto neuniklo pred besnením Irmy, situácia nie je taká zlá, ako sa čakalo.

Tampa 11. septembra (TASR) - Hurikán Irma zoslabol dnes pri prechode americkým štátom Florida v smere na južnú časť štátu Georgia na tropickú búrku.

Búrku sprevádzal dnes ráno miestneho času vietor s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu, čo sa stále blížilo sile hurikánu. Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami však predpovedá, že do utorkového popoludnia zoslabne na tropickú tlakovú níž.

Stred búrky bol 170 kilometrov severne od Tampy a pohyboval sa na severozápad približne 30-kilometrovou rýchlosťou, informovala agentúra AP.

Po vyčíňaní hurikánu Irma sa ocitlo takmer 5,8 milióna domácností a podnikov na Floride bez elektriny. Bude trvať celé týždne, kým sa úplne obnovia dodávky elektrickej energie.

Severnejšie od Floridy - v štáte Georgia - je bez elektriny už 100.000 domácností. Národné centrum pre hurikány predpovedá, že Irma dnes prejde do juhozápadnej časti Georgie, kde vydali výstrahy pred hurikánom vo veľkej vidieckej oblasti vrátane miest Albany a Valdosta.

V častiach Georgie už začalo dnes ráno miestneho času pršať a fúkal silný vietor; týka sa to aj metropolitnej oblasti Atlanty.

Výstrahy pred hurikánom platia aj vo väčšine východnej časti Alabamy a na pobreží Južnej Karolíny.

Starosta mesta Tampa na Floride Bob Buckhorn sa dnes vyjadril, že aj keď mesto neuniklo pred besnením Irmy, situácia nie je taká zlá, ako sa čakalo. "Čo sme si mysleli, že bude úder do tváre, bola iba ľahká rana," uviedol. Povedal, že je zvalených mnoho stĺpov elektrického vedenia a v niektorých častiach Tampy nebude elektrina ešte najmenej niekoľko dní.

Vo floridskom okrese Orange County, neďaleko Orlanda, museli dnes ráno evakuovať 120 domov pred záplavovou vodou spôsobenou hurikánom. Záchranári sa plavili na člnoch od dverí k dverám a brali rodiny do bezpečia. Nikto pri tom neutrpel zranenia.