Epidémia cholery sa v Jemene šíri rýchlo, vláda však zastavila očkovanie
PREHRAŤ

Epidémia cholery sa v Jemene šíri rýchlo, vláda však zastavila očkovanie

Denne registrujú 5000-6000 nových prípadov.

Jemen 10. augusta (TABLET.TV) –  Krajina na juhu Arabského polostrova bojuje s rozsiahlou epidémiou cholery. Infekčné ochorenie zasiahlo všetkých 21 jemenských provincií. Cholera doteraz usmrtila podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie viac ako 2000 ľudí a okolo 400.000 zase trpí jej príznakmi ako sú zvracanie, hnačky alebo kŕče v oblasti brucha.  „Ak sa na nákazu pozrieme z epidemiologického hľadiska, zistíme, že 90 percent prípadov spôsobilo pitie znečistenej vody,” vysvetľuje koordinátor pre včasné varovanie pred chorobami Adib Abdel Alim.

Približne 14 a pol milióna ľudí nemá prístup k čistej vode. Zničená kanalizácia spôsobuje, že splašky presakujú do podzemných vôd, ktoré používajú na zavlažovanie aj poľnohospodári. Navyše minulý mesiac jemenská vláda pozastavila očkovaciu kampaň s odôvodnením jej nízkej účinnosti. Epidémia sa však podľa OSN aj Červeného kríža šíri veľmi rýchlo. Každodenne registrujú päť až šesť tisíc nových prípadov.

“V Jemene neustále trvá občianska vojna, ktorá ovplyvňuje už i tak nedostatočnú infraštruktúru. Viac ako 55 percent zdravotníckych zariadení v krajine nefunguje. Zamestnanci dokonca nedostali za posledných desať mesiacov ani mzdu,” dodáva Omar Saleh, ktorý pracuje v krajine ako koordinátor WHO. 

Krajina, ktorú už dva roky sužuje vojnový konflikt a navyše nad ňou visí neustála hrozba hladomoru, nie je podľa slovenského rezortu diplomacie vhodným cieľom ani pre turistov, ktorí obľubujú mimoriadny adrenalín. Pre Jemen platí najvyšší štvrtý stupeň cestovného odporúčania. Bezpečnostná situácia je tu kritická.