BSK bude naďalej urgent v Malackách dotovať, ak nebude zaradený do pevnej siete
PREHRAŤ

BSK bude naďalej urgent v Malackách dotovať, ak nebude zaradený do pevnej siete

V Malackách to vyhlásil predseda BSK a zároveň kandidát na znovuzvolenie za šéfa samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Pokiaľ nebude ústavná pohotovostná služba (ÚPS) malackej nemocnice podľa pripravovanej novely zákona o zdravotnej starostlivosti zaradená do pevnej siete urgentov I. typu, a tým pádom platená prostredníctvom mesačného paušálu zdravotných poisťovní, Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude naďalej dotovať jej stratovú prevádzku. Na dnešnej tlačovej konferencii v Malackách to vyhlásil predseda BSK a zároveň kandidát na znovuzvolenie za šéfa samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Informoval, že podľa pripravovaného zákona majú byť urgentné príjmy a traumacentrá len v Bratislave. „BSK dal zásadnú pripomienku, aby malacká nemocnica nebola traumacentrom, na to nemá výbavu, ale urgentným príjmom,“ uviedol predseda BSK. Podľa neho kým z Pezinka a Senca je do Bratislavy veľmi blízko, Malacky sú umiestnené úplne excentricky. Navyše Malacký okres je takmer taký veľký ako Pezinský a Senecký spolu, preto považuje za pochopiteľný návrh, aby bol urgentný príjem aj v Malackách platený zo strany poisťovne.

„Z tých správ, ktoré máme z ministerstva, oni tento náš návrh analyzujú, lebo tie argumenty sú pomerne vážne,“ dodal Frešo s tým, že 80.000 až 100.000 ľudí žijúcich na Záhorí nie je možné vždy „šikovať“ do Bratislavy. Podľa predsedu BSK v súčasnom režime dáva kraj na urgentný príjem asi pol milióna eur ročne. “A dávať budeme, kým sa nenájde iné riešenie,“ vyhlásil.

Podľa hlavného lekára BSK Valeriána Potičného ÚPS v minulosti nebola dobre financovaná a výhodná pre nemocnice, ktoré na ňu museli doplácať. “Tento návrh zákona hovorí o tom, že nemocnica, ktorá bude mať urgent, bude dostávať paušálnu platbu asi 26.700 eur mesačne plus platby za výkony, to znamená, že výrazne si polepší, tie, ktoré urgenty nebudú mať, o tieto platby prídu,“ konštatoval.

Dodal, že nemocnica v Malackách by pre celý región vedela veľmi dobre zabezpečiť urgentnú starostlivosť v rámci vybudovania urgentného príjmu, keďže má k dispozícii interné oddelenie a internistickú jednotku intenzívnej starostlivosti, chirurgické oddelenie a chirurgickú jednotku intenzívnej starostlivosti a navyše disponuje aj anestéziologicko-resuscitačným oddelením.

Výkonný riaditeľ nemocnice Peter Kalenčík považuje návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti za "vyslyšanie" toho, čo hovoria päť rokov. Myslí si, že ÚPS bude na jeho základe financovaná tak, ako by mala byť. „Podstatné pre túto nemocnicu a tento región je, že je tu 80.000 ľudí a táto nemocnica na tomto urgente ošetrí zhruba 1100 ľudí mesačne. Ak by ten urgent nebol a bol by v Bratislave, títo ľudia sa všetci nahrnú do Bratislavy,“ povedal riaditeľ s tým, že v Bratislave sa plánujú dva takéto urgentné príjmy a títo ľudia z tohto regiónu by v podstate nemali kam ísť.

Zaradenie pohotovosti v Malackách do pevnej siete urgentov I. typu prostredníctvom pripomienky k pripravovanej novele zákona navrhol aj ďalší kandidát na predsedu BSK Milan Ftáčnik (nezávislý). Je presvedčený, že z hľadiska spádového regiónu i dopravnej dostupnosti by Malacky, podobne ako napríklad Piešťany či Brezno, mali do siete urgentov I. typu patriť.

Podľa analýzy Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva zdravotníctva však malacká nemocnica nespĺňa parametre, aby bola zaradená v pevnej sieti urgentných príjmov prvého typu. „Kritériá nespĺňa v zmysle počtu hospitalizácií, materiálno-technického vybavenia či počtu odborností," vysvetlila TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.