Plánujete exotickú dovolenku? Toto by ste si mali pred cestou zistiť
PREHRAŤ

Plánujete exotickú dovolenku? Toto by ste si mali pred cestou zistiť

Pred cestou do zahraničia treba navštíviť lekára. Cestovateľ by ho mal informovať o účele cesty, dĺžke pobytu, typu ubytovania či stravovania.

Bratislava 6. júna (TASR) – Ľudia by sa pred výberom exotickej dovolenky mali informovať o riziku infekčných ochorení. Niektoré krajiny totiž odporúčajú alebo vyžadujú očkovania proti vybraným nákazám. Ide najmä o rozvojové krajiny, kde je nízky hygienický štandard.

"Očkovanie treba urobiť s dostatočným časovým predstihom, aspoň šesť až osem týždňov pred vycestovaním," upozornil Ivan Bakoš z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny v Bratislave. Pred cestou do zahraničia radí navštíviť lekára. Cestovateľ by ho mal informovať o účele cesty, dĺžke pobytu, typu ubytovania či stravovania.

Lekár môže pre podrobnejšie informácie poslať pacienta i na niektoré zo špecializovaných pracovísk v Bratislave, Banskej Bystrici, Martine či Košiciach. Tie mu poskytnú rady o aktuálnom riziku infekcií či prevencii, zabezpečia potrebné očkovania. Ceste do zahraničia musí predchádzať i kontrola platnosti preočkovania proti záškrtu a tetanu, to by nemalo byť staršie ako 15 rokov.

Jediným povinným očkovaním, ktoré vyžadujú niektoré krajiny, je očkovanie proti žltej zimnici, u pútnikov do Mekky je to očkovanie proti meningokokovej meningitíde, upozornil Bakoš. Všetky ostatné očkovania majú odporúčací charakter.

Rozumný cestovateľ by však podľa Bakoša mal byť očkovaný proti žltačke typu A. "Pri cestách do dnes už tradičných destinácií, ako Turecko, Tunis, Zanzibar či Srí Lanka jednoznačne odporúčam očkovanie proti brušnému týfusu," ozrejmil.

V rozvojových krajinách cirkulujú vírusy a baktérie, voči ktorým je už na Slovensku vytvorená kolektívna imunita. Ide napríklad o tuberkulózu, záškrt, čierny kašeľ. Pre horšie hygienické podmienky tam častejšie hrozia i žltačka typu A, cholera či týfus.

Najmä v exotike sa treba vyvarovať kontaktu s divými zvieratami, cestovateľ môže dostať besnotu po uhryznutí túlavým psom, opicou či netopierom. "Komáre prenášajú nákazy, ktoré sa v miernom podnebnom pásme nevyskytujú – žltú zimnicu či japonskú encefalitídu," dodal Bakoš.

Podrobné informácie o cestovateľských očkovaniach možno nájsť na webe Úradu verejného zdravotníctva SR či Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny.