Pri streľbe v Paríži zomrel policajt, ďalší je zranený
PREHRAŤ

Pri streľbe v Paríži zomrel policajt, ďalší je zranený

Incident sa stal v centre francúzskeho hlavného mesta. Podľa predpokladu polície išlo o teroristický útok. Televízna stanica BFMTV uviedla, že prišiel o život aj jeden z útočníkov.

Paríž 20. apríla (TASR) - Jeden policajt zahynul a ďalší utrpel zranenia pri streľbe na parížskom bulvári Champs-Élysées, kde doposiaľ neznámy páchateľ spustil paľbu na policajtov strážiacich okolie vchodu do stanice metra. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskej polície.

Podľa parížskej policajnej hovorkyne Johanny Primevertovej útočník zámerne strieľal na policajtov strážiacich okolie vchodu do metra na stanici Franklina Roosevelta. Páchateľa polícia zastrelila.

Hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet pre televíziu BFM uviedol, že k incidentu došlo okolo 21.00 h potom, čo páchateľ vystúpil z auta a spustil paľbu na policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného z policajtov usmrtil a ďalšieho zranil. Po útoku sa z miesta činu pokúsil za stálej streľby utiecť. Jeden z očitých svedkov incidentu uviedol, že strieľal z útočnej pušky typu kalašnikov.

Polícia oblasť, kde k streľbe došlo, uzavrela. Podľa Brandeta v tejto chvíli nie je jasné, či páchateľ konal sám, alebo mal aj komplica. Motív činu zatiaľ nie je známy, ale uvažuje sa aj o možnosti, že išlo o teroristický útok.

Francúzky prezident Francois Hollande zvolal v súvislosti s incidentom mimoriadne zasadnutie vlády.

Americký prezident Donald Trump a Taliansky premiér Paolo Gentiloni, ktorý je na návšteve v Bielom dome, vyslovili nad útokom hlboké poľutovanie, pričom Trump uviedol, že "by mohlo ísť o ďalší teroristický čin".

IS zverejnil identitu páchateľa


Extrémistická organizácia Islamský štát vyhlásila, že dnešný útok na parížskom bulvári Champs-Élysées, pri ktorom zahynul jeden policajt a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia, spáchal jej bojovník "Belgičan" abu Yusuf Beljiki. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Francúzsky prezident Francois Hollande po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu povedal, že štvrtkový útok v Paríži bol teroristickým činom.

Parížsky prokurátor Francois Molins dnes uviedol, že vyšetrovatelia stále preverujú, či páchateľ konal sám, alebo mal komplica. Podľa prokuratúry tiež polícia vykonala najmenej jednu domovú prehliadku na jednom z predmestí vo východnej časti Paríža.

Francúzske úrady totožnosť páchateľa údajne poznajú, ale zverejnia ju až potom, keď zistia, či páchateľ konal sám. Polícii bol však známy a údajne ho evidovala ako extrémistu.

Polícia vykonala domovú prehliadku u možného podozrivého


V súvislosti so štvrtkovou streľbou na parížskom bulvári Champs-Élysées, pri ktorej zahynul jeden policajt a ďalší dvaja utrpeli zranenia, vykonala dnes francúzska polícia domovú prehliadku v meste Chelles vo východnej časti metropolitnej oblasti Paríža.

Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať tlačovej agentúre AP, patrí prehľadávaná nehnuteľnosť v Chelles rodine 39-ročného Karima Cheurfiho.

Dvaja nemenovaní predstavitelia polície predtým pre AP potvrdili, že hlavným podozrivým zo štvrtkového útoku je 39-ročný muž z východného predmestia Paríža, ktorý má záznam v trestnom registri.

Denník Le Parisien uviedol, že Cheurfi bol v roku 2001 uznaný za vinného z útoku na policajta.