Na bratislavskom Hlavnom námestí sa symbolicky oslavuje Deň Európy
PREHRAŤ

Na bratislavskom Hlavnom námestí sa symbolicky oslavuje Deň Európy

Súčasťou programu Deň Európy na Hlavnom námestí sú tiež vedomostné kvízy, súťaže a hudobné vystúpenia.
Bratislava 9. mája (TASR)- Dozvedieť sa viac o Európskej únii (EÚ), jednotlivých členských krajinách či rôznych európskych projektoch a programoch, napr. pre študentov, na podporu vedcov či podnikateľského a zamestnaneckého sektora. Ale zároveň aj symbolické narodeniny EÚ a oslava spoločného sviatku Európanov. To je cieľom dnešného podujatia Deň Európy, ktorá sa koná na Hlavnom námestí v Bratislave.

"Deviaty máj je Dňom Európy. Pripomíname si, že práve v tento deň v roku 1950 začala integrácia v Európe. Bolo to deklaráciou Roberta Schumana, ktorý vyzval európske krajiny, aby sa spojili a spolupracovali, a tým sa vyhli vojnám v Európe," uviedol pri príležitosti osláv Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku. Podľa neho tento deň zároveň pripomína, že okrem slovenskej národnej identity, máme aj európsku identitu a európske občianstvo.

EÚ podľa neho prinieslo Slovensku nové práva a príležitosti, okrem voľného pohybu aj programy na podporu študentov a vzdelávania, vedcov, miest a obcí, kreatívcov či malých a stredných podnikateľov. Dôležitú úlohu zohráva aj spoločná mena euro a eurofondy. Prínos EÚ vyzdvihuje aj Robert Hajšel, riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku. Je presvedčený, že napriek všetkým súčasným problémom je tento projekt inšpiráciou pre všetky štáty a národy Európy, ktoré chcú žiť v mieri a prosperite. "Návrh Roberta Schumana, aby Francúzsko a Nemecko dali pod spoločnú správu uhlie a oceľ, dalo základ tomu, čo dnes nazývame Európskou úniou," doplnil.

A keďže Európa je hlavne o spolupráci, v hlavnom meste sa pri tejto príležitosti koná spoločné podujatie 40 partnerov. Predstavujú sa viaceré európske a slovenské inštitúcie, zástupcovia rôznych európskych programov či Úrad vlády SR, ministerstvá a veľvyslanectvá. Stánok rakúskeho veľvyslanectva napr. ponúka informácie nielen o viedenskej metropole, ale aj jednotlivých rakúskych regiónoch, ako Salzburg či Innsbruck. "Rakúsko pripravuje množstvo podujatí a koncertov v súvislosti s výročím narodenia Márie Terézie," priblížila pre TASR Erika Rožková z veľvyslanectva. Podotkla, že Slováci majú dobré povedomie o viedenskej metropole. "Určite lepšie, ako opačne," dodala.

Svoje zastúpenie spomedzi krajín má napr. aj Česká republika, pre ktorú sú Slováci na druhom mieste v návštevnosti. "Hlavnou komunikačnou témou je baroko všetkými zmyslami. V Česku je viac ako 100 barokových zámkov, krásne kostoly. Sú to východné Čechy, Vysočina či Olomouc ako barokové mesto," prezradila Nora Gill, bratislavská riaditeľka Českej centrály cestovného ruchu – CzechTourism.

"Stálicou" je podľa nej pre slovenských návštevníkov Praha, ale vyhľadávaná je aj Morava, Vysočina, južné Čechy, v neposlednom rade skalné mestá v Českom raji alebo v tzv. Českosaskom Švajčiarsku, kde sa napr. natáčali Letopisy Narnie. Slovákov láka najmä história, kultúra a šport. Obľúbenými sa stávajú cyklochodníky spojené s vinárskou turistikou, letná turistika, beh na bežkách v zime, ale tiež pivné cesty. Lákadlom sú tiež rekonštruované technické pamiatky, kedy sa z nich stávajú rôzne technologické parky či kultúrne centrá. Príkladom sú podľa riaditeľky bývalé železiarne v Ostrave.

Spotrebiteľské rady v prípade problémov s obchodníkmi na Slovensku i v zahraničí, poskytuje Európske spotrebiteľské centrum (ESC) v SR, ktoré je súčasťou zahraničnej siete takýchto centier. To rieši mimosúdne okrem iného cezhraničné spotrebiteľské spory, napr. ak majú slovenskí spotrebitelia problém s obchodníkom, ktorý je z iného členského štátu EÚ, prípadne Islandu a Nórska, ktorí sú tiež súčasťou. Poskytuje tiež právne poradenstvo v prípade problémov so slovenskými obchodníkmi. "Najčastejšie problémy vznikajú pri nakupovaní prostredníctvom internetu. Veľmi často máme otázky, ktoré sa týkajú reklamácií. Napríklad ako má byť správne vybavená reklamácia alebo do akej lehoty," vysvetlila právnička ESC v SR Katarína Zalaiová.

Súčasťou programu Deň Európy na Hlavnom námestí sú tiež vedomostné kvízy, súťaže a hudobné vystúpenia.