Zahraniční turisti parkujú s karavanmi blízko centra Bratislavy, magistrát  sa tým bude zaoberať
PREHRAŤ

Zahraniční turisti parkujú s karavanmi blízko centra Bratislavy, magistrát sa tým bude zaoberať

Parkovanie na Tyršovom námestí v hlavnom meste je už roky bez poplatku.

Bratislava 15. augusta (TABLET.TV) – Parkovanie okrem Bratislavčanov a návštevníkov mesta využívajú aj turisti prichádzajúci zo zahraničia. Za posledné týždne sa na parkovisku zvýšil počet zaparkovaných karavanov. Turisti tak dnes už vo veľkom využívajú príležitosť, ako zaparkovať svoj karavan v centre mesta a zadarmo. Takúto možnosť pritom nemajú v žiadnom inom hlavnom meste v susedstve.

Podľa magistrátu hlavného mesta Bratislavy parkovanie karavanov na Tyršovom nábreží v súčasnosti zakázané nie je. Pre TABLET.TV to potvrdila aj mestská polícia cez svoju hovorkyňu. „Na Tyršovom nábreží sa nenachádza dopravné značenie zakazujúce alebo obmedzujúce vjazd niektorých kategórií motorových vozidiel, čiže vodiči, ktorí toto parkovisko na základe ústretového kroku zo strany magistrátu hlavného mesta využívajú bezplatne, sa žiadneho dopravného priestupku nedopúšťajú,“ uviedla hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Podľa Stanislava Macka, riaditeľa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr, je úlohou magistrátu hlavného mesta, aby vzniknutú situáciu riešil a dostal pod kontrolu. Podľa Macka takýto provizórny kemp, ktorí sú turisti sami vytvorili a za ktorí nemôžu byť mestskou políciou pokutovaní, nezodpovedá štandardom, ktoré definuje vyhláška ministerstva hospodárstva o ubytovacích zariadeniach. Podľa nej musí kemp poskytovať tak stravovacie, ako aj hygienické služby, čomu zatiaľ kempovanie „nadivoko“ na petržalskej strane Dunaja nezodpovedá. „Ľudia, ktorí prídu s karavanmi, potrebujú aj sociálne zariadenie a oni ho na nábreží dnes nemajú,“ dodal Macko.

V súčasnosti je státie s karavanom v Bratislave povolené oficiálne na Zlatých pieskoch a v areáli Divoká voda pri Čunove. Priemerná cena za zaparkovanie karavanu na noc sa pohybuje v cenových reláciách okolo štyroch eur. V zahraničí rekreanti počas hlavnej sezóny zaplatia za zaparkovaný karavan vo Viedni približne 14 eur, v Prahe 10 a v Budapešti 13 eur.

Aké využitie bude mať parkovisko na Tyršovom nábreží v budúcnosti, je otázkou ďalších rokovaní,“ uzavrela Kohútiková za kanceláriu primátora.