Kávovníky znehodnotené suchom zdvihli ceny kávy na svetovom trhu
PREHRAŤ

Kávovníky znehodnotené suchom zdvihli ceny kávy na svetovom trhu

Už vlani sa zo strany poľnohospodárov objavili špekulácie o tom, že výkyvy zrážok v hlavných pestovateľských oblastiach znehodnotia úrodu kávy

Hanoj 16. mája (TABLET.TV) – Cena kávy robusta bola v minulom roku na trhu prvýkrát v histórii vyššia než cena kávy arabica, ktorej zrná sú považované za lepšie a kvalitnejšie. Obavy pestovateľov sa naplnili, a tak bola robusta, kvalitatívne radená do nižšej triedy, na svetovom trhu kávy o takmer jedno percento na vrece drahšia.

Podľa vietnamských farmárov obdobie sucha bolo práve vtedy, keď kávové čerešne potrebovali najviac vody na svoj rozvoj. Nedostatok vody tak mal za následok, že kávové zrná boli menšie, než za ostatné roky. Podľa ich názoru bude produkcia aj v tejto sezóne nižšia.

Robusta sa používa na výrobu instantnej kávy. V porovnaní s brazílskou arabicou bola donedávna lacnejšia, niekde aj o polovicu. Vietnamská produkcia bude v tomto roku nižšia, tvrdia pestovatelia. „Zrazu prišiel nezvyčajný dážď. Nielen kávová produkcia klesla o polovicu, dole išla aj kvalita kávových zŕn.“

Spracovávatelia už vyzvali tamojšiu vládu aj úrady, aby podnikli kroky na zvládnutie týchto klimatických zmien na ochranu vietnamskej kávy. „Ak majú kávové spoločnosti podnikať trvalo udržateľným spôsobom, mali by sme všetci spolupracovať na zachovaní pôdy a zachovaní životaschopnosti našich kávových zdrojov.“

Aby miestni pestovatelia kávy tohtoročnú úrodu aspoň čiastočne zachránili, v období sucha používajú špeciálny systém, ktorým kávovníky polievajú. Zavlažovací systém funguje na princípe ako klasický postrekovač. Umiestnený je približne na každom metri kávovej plantáže.

Najvýznamnejším vývozcom tejto kávy je dnes Vietnam. Len vlani dodal svetu takmer dva milióny ton kávových zŕn, čo predstavuje jednu pätinu z celkového množstva kávy na celom trhu. Vďaka tomu je na druhom mieste za arabicovou Brazíliou v celosvetovom meradle.