Štart prvej slovenskej družice do vesmíru je už naplánovaný
PREHRAŤ

Štart prvej slovenskej družice do vesmíru je už naplánovaný

Na svojej palube ponesie malú kameru, a tiež hlavný experiment pre príjem veľmi dlhých rádiových vĺn pochádzajúcich z hlbín vesmíru.

Bratislava 18. mája (TASR) - Prvá slovenská družica skCUBE by mala do vesmíru odletieť začiatkom júna. Jej štart, ktorý sa v minulosti niekoľkokrát odložil pre problémy s americkou raketou Falcon 9, je teraz plánovaný z indického kozmodromu Sriharikota. Na tlačovej konferencií v Bratislave to dnes uviedli predstavitelia Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA), ktorá projekt realizuje.

"Dostali sme ponuku letieť na indickej rakete PSLV-XL s označením letu C38. Túto ponuku sme sa rozhodli využiť, keďže na tomto projekte SOSA so svojimi partnermi pracuje už od roku 2011 a už viac ako rok čaká na štart do kozmu," priblížil líder projektu skCUBE a podpredseda SOSA Jakub Kapuš. Indická vesmírna agentúra ISRO sa podľa jeho slov nedávno stala známou vďaka predošlému letu C37, ktorý vo februári vyniesol na orbitu Zeme 104 satelitov naraz.

Družica skCUBE je malý satelit v tvare kocky s rozmermi desať krát desať krát desať centimetrov a hmotnosťou okolo jedného kilogramu. Ide o prvé zariadenie kompletne navrhnuté, skonštruované a riadené z územia Slovenskej republiky. Jej pracovná obežná dráha bude vo výške okolo 500 kilometrov nad zemským povrchom.