Elektronizácia zdravotníctva presunie zdravotnú kartu pacienta na internet
PREHRAŤ

Elektronizácia zdravotníctva presunie zdravotnú kartu pacienta na internet

K tomu, aby sa pacient ku všetkým informáciám o svojom zdravotnom stave na internete dostal, musí sa do systému prihlásiť.

Bratislava 25. augusta (TABLET.TV) – Od budúceho roka všetky zdravotnícke zariadenia prechádzajú na elektronické zdravotníctvo a Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v súčasnosti pracuje na zapojení poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti do tohto systému. Podľa zákona od 1. januára 2018 budú všetci zdravotnícki pracovníci povinní zdravotné záznamy ukladať do elektronickej zdravotnej knižky občana, uviedla pre TABLET.TV Soňa Valášiková, hovorkyňa NCZI.

Pacient bude mať prístup k svojim zdravotným záznamom cez Národný portál zdravia www.npz.sk, kde sa nachádza osobná zdravotná knižka občana. Pacient sa vďaka nej dostane k svojej osobnej zdravotnej dokumentácii. Pri náhľade do nej má voľne dostupné informácie, napríklad o tom, aké lieky a ktorý lekár mu ich predpísal, kedy boli lieky pacientovi v lekárni vydané. Pacient uvidí všetky svoje vyšetrenia, diagnózy a tiež bude vidieť, ktorý lekár a kedy a v akom čase si pozeral jeho dáta,“ priblížila fungovanie systému.

K tomu, aby sa pacient ku všetkým informáciám o svojom zdravotnom stave na internete dostal, musí sa do systému prihlásiť. Novela zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme s klasickými preukazmi poistenca už v budúcnosti nepočíta. Do piatich rokov sa majú zrušiť a na prihlásenie sa do E-zdravia postačí občiansky preukaz s čipom. „Zdravotné poisťovne budú v prechodnom období, čiže do konca roka 2021 budú naďalej vydávať svojim poistencom preukazy poistenca. Ak už má však pacient elektronický občiansky preukaz, používa už len ten,“ objasnila Valášiková.

V prechodnom období sa zdravotníci dostanú do elektronickej zdravotnej karty aj prostredníctvom rodného čísla pacienta. Pacient na prihlásenie využije zatiaľ svoju kartu poistenca. Zdravotné poisťovne ich ale vydajú už len tým poistencom, ktorý si starý občiansky nevymenili za nový preukaz s elektronickým čipom.

Národné centrum zdravotníckych informácií pripája do systému elektronického zdravotníctva postupne ďalších poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti. Podľa súčasnej platnej legislatívy od 1. januára 2018 budú všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti povinní ukladať dáta do elektronickej zdravotnej knižky občana,“ uzavrela Valášiková za Národné centrum zdravotníckych informácií.