Cestu do zahraničia hlási ministerstvu zahraničia stále viac Slovákov
PREHRAŤ

Cestu do zahraničia hlási ministerstvu zahraničia stále viac Slovákov

Dobrovoľnú online registráciu pred cestou do zahraničia zaviedlo ministerstvo takmer pred desiatimi rokmi, v roku 2009.

Bratislava 19. apríla (TABLET.TV) – V súvislosti so zvýšeným rizikom teroristických útokov v cudzine, ale aj inými nepredvídateľnými udalosťami, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky upozorňuje, aby Slováci vždy poskytli informáciu o svojom pohybe mimo našej krajiny.

„Ľudia by mali rešpektovať pokyny a odporúčania zo strany ministerstva zahraničných vecí,“ uviedol pre TABLET.TV v súvislosti s podávaním informácií o plánovaných pobytoch v zahraničí bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Dobrovoľnú online registráciu pred cestou do zahraničia zaviedlo ministerstvo takmer pred desiatimi rokmi, v roku 2009. Záujem o ňu stále rastie. Svedčí o tom aj nárast registrovaných. V prvom roku od zavedenia možnosti registrácie pre občanov Slovenskej republiky sa zaregistrovalo trinásť Slovákov. „V minulom roku sme zaevidovali viac ako 50 tisíc registrácií pred vycestovaním slovenských občanov do zahraničia,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko. „Zapíšu svoje meno, základné údaje, zapíšu, kam cestujú tak, aby sme ich mohli kontaktovať v prípade, že by sa niečo v danej krajine stalo,“ doplnil.

Bezpečnostný analytik zároveň odporúča, aby cestujúci na krátku aj dlhú dobu z bezpečnostných dôvodov akceptovali odporúčania zo strany ministerstva zahraničných vecí a zároveň sa pravidelne zahlásili do registračného formulára pred vycestovaním. „Keď už sa niečo stane, potom je oveľa jednoduchšie vyhľadať tých ľudí priamo na mieste a pomôcť im,“ odôvodnil.

Využitie takejto registrácie je bezplatné. V nej sa odporúča uviesť aj kontaktnú osobu na Slovensku, v prípade mimoriadnej udalosti. Informácie o cestujúcom a jeho zahraničnej ceste uchováva ministerstvo najviac 30 dni po jeho návrate.