Symbol francúzskeho Provensálska ničia horúčavy
PREHRAŤ

Symbol francúzskeho Provensálska ničia horúčavy

Pozrite si video s titulkami.

Provensálsko 3. augusta (TABLET.TV) – Medzinárodne známe francúzske levanduľové polia sú v ohrození. Miestni poľnohospodári bijú na poplach. Minimum zrážok a teploty atakujúce takmer štyridsiatky znižujú kvalitu ikonických fialových polí.

Levanduľa je naozaj ohrozená. V posledných rokoch sa klíma výrazne zmenila, a tento jav pozorujeme už od roku 2000. Všeobecne platí, že na jar a aj na jeseň je podstatne menej zrážok, čo pre levanduľu rozhodne nie je dobré,“ informoval Eric Chaisse, technický riaditeľ miestneho vedeckého inštitútu. Dodal, že namiesto toho, aby bola časť s kvetom levandule dlhšia, realita je dnes pravým opakom, a síce, že stonka je dlhšia. Časť s kvetom tak nie je dostatočne vyvinutá, čo znamená, že farmári majú menej tej časti rastliny, ktorá je pre nich dôležitá a ktorá je zdrojom napríklad esenciálneho oleja. „Na dĺžku stoniek má vplyv najmä sucho. Kvalita levandule v období sucha rapídne klesá. Deje sa to rok čo rok. Ešte stále sme ale nenašli možnosti na riešenie tohto problému. Už sme vyskúšali veľa vecí, no žiadna nepriniesla želané výsledky,“ uviedol Jean-Marie Naud, farmár z miestnych levanduľových polí.

Levanduľa nie je len symbolom Provensálska. Populárna je najmä v tamojšom kozmetickom a parfumérskom priemysle. Pre mnohých je táto rastlina významným zdrojom príjmu a pre turistov lákavou atrakciou. Sezóna zberu je zatiaľ len v polovici a už teraz všetko naznačuje tomu, že dobrá nebude.

Poľnohospodári odhadujú, že čísla po zbere budú koncom septembra v tomto roku nižšie v porovnaní s rokom minulým, keď len na juhu Francúzska vyzbierali približne 85 ton levanduľových rastlín.