Kronika VIP hostí pripomína významné návštevy letiska v Bratislave
PREHRAŤ

Kronika VIP hostí pripomína významné návštevy letiska v Bratislave

Pamätnú kroniku hostí si letisko M. R. Štefánika v Bratislave založilo ešte roku 1985.

Bratislava 7. augusta (TABLET.TV) – Za viac ako tri desaťročia sa dnes môže pochváliť nielen významnými návštevami, ale aj desiatkami podpisov v nej, informovala TABLET.TV Veronika Ševčíková, hovorkyňa letiska.

Sú medzi nimi podpisy športovcov, spevákov, hercov, dôležitých biznis klientov alebo štátnych činiteľov,“ uviedla. Medzi najhodnotnejšie podpisy sa radia podpisy posledného československého a prvého českého prezidenta – Václava Havla z roku 1989, hercov Alaina Delona, Toma Crusia, hudobných skupín Tatu, Fugees, Iron Maiden, Depeche Mode či Beyonce aj Mateja Bela, prvého Slováka vo vesmíre, a mnohých ďalších.

Kronika svojím obsahom pripomína aj početné významné návštevy osobností na letisku. „Ján Pavol II., Alžbeta II., princ Harry, George Bush, Dalajlámana,“ to je len zlomok osobností, ktoré už využili služby letiska. Podľa Ševčíkovej si každá podobná návšteva vyžaduje špeciálnu prípravu. „Priamo k lietadlu sú spravidla pristavené limuzíny, do ktorých takýto klient nastupuje. Do vybavenia sú zapojené desiatky zamestnancov letiskového personálu – od pracovníkov všeobecného letectva cez pozemných personál, prevádzkový dispečing až po vlastnú ochranu lietadiel a zamestnancov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a polície. Všetky tieto zložky navzájom kooperujú,“ informovala. V tejto súvislosti uviedla, že podobnou skúškou pre letisko bola návšteva vtedy najvyššieho predstaviteľa Spojených štátov Amerických Georga Busha 25. februára 2005.

Sú to nielen hostia, ale aj samotné lietadlá, ktoré sú pýchou bratislavského letiska, že pristáli na jeho dráhach. Hovorkyňa letiska spomenula typ Ruslan, jedno z najväčších dopravných lietadiel, ďalej Concorde, ktoré pristálo na letisku v roku 1991. „Tento rok, len nedávno, sme tu mali významnú návštevu ministra zo Spojených arabských emirátov, ktorý pristál lietadlom 787 Dreamliner, čo bolo prvý raz v histórii letiska vôbec, čo takýto typ lietadla u nás pristál,“ uzavrela.