Strata sebakontroly pri používaní internetu môže viesť k samovražde najmä u detí
PREHRAŤ

Strata sebakontroly pri používaní internetu môže viesť k samovražde najmä u detí

Podľa odborníčky to majú byť práve rodičia, ktorí svoje deti ochránia pred odvrátenou tvárou internetu.

Bratislava 3. mája (TABLET.TV) – Veková hranica, keď majú deti a mládež prvý kontakt so sociálnymi sieťami, sa v porovnaní s minulosťou posunula. Zatiaľ čo si pred niekoľkými rokmi prvýkrát klikli na internet priemerne až v 15. roku života, dnes sú vo virtuálnej realite aktívnejší oveľa skôr.

Ako pre TABLET.TV uviedla americká klinická psychologička Sue Cornbluth, ktorá pôsobí na Temple University v Pennsylvánii, priemerná veková hranica, keď deti začínajú používať internet, je dnes nižšia. „Pohybuje sa na hranici medzi 9. a 10. rokom života dieťaťa.“

Podľa odborníčky to majú byť práve rodičia, ktorí svoje deti ochránia pred odvrátenou tvárou internetu. Vo virtuálnom prostredí je dnes rozšírená najmä kyberšikana. Agresorom dnes môže byť hocikto, a priestor, z ktorého na dieťa pôsobí cez počítač, mobil alebo rôzne aplikácie, mu garantuje anonymitu. Vplyv sociálnych sietí je v niektorých prípadoch natoľko silný, až sa deti rozhodnú spáchať samovraždu.

„V roku 2016 Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje vo vekovej skupine 15-19 rokov 15 samovrážd,“ potvrdila hovorkyňa inštitúcie. Viac si na svoj život v minulom roku siahli chlapci, než dievčatá. „Najčastejším spôsobom bolo úmyselné samopoškodenie obesením, zaškrtením a udusením,“ dodala.

Americká psychologička zdôrazňuje nevyhnutnosť tzv. rodičovskej kontroly obsahov, s ktorými sa deti vo virtuálnej realite stretávajú. „Počas týždňa, minimálne jedenkrát, by rodičia mali skontrolovať, aké obsahy pozerajú cez počítač i cez telefón. Bohužiaľ, je to fakt. Niektoré deti dnes páchajú samovraždy, čo je veľmi vážne, a preto je to mimoriadne dôležité kontrolovať, čo dnes sledujú online,“ dodala.