Slováci si kalórie nepočítajú, dve tretiny dospelej populácie majú nadváhu alebo obezitu
PREHRAŤ

Slováci si kalórie nepočítajú, dve tretiny dospelej populácie majú nadváhu alebo obezitu

Takmer dve tretiny dospelej populácie na Slovensku majú problémy s nadváhou alebo obezitou.

Bratislava 5. septembra (TABLET.TV) – Ľudia sa očividne stále v dostatočnej miere nezaujímajú o to, čo jedia, nezaujímajú sa ani zloženie potravín a na periférii záujmu je aj ich energetická hodnota. Odznelo to na dnešnej tlačovej konferencii Potravinárskej komory Slovenska.

Tieto informácie sú pritom dnes už dostupné na každom výrobku. „Výrobcovia sú povinní uvádzať zoznam surovín, jednotlivé zložky potravín, a to či už tie od najvyššieho množstva až po menej zastúpené zložky v nich. Napríklad voda, cukor, soľ,“ uviedla Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Ako doplnila, táto informácia je pre spotrebiteľa doplnená o energetickú hodnotu, vďaka čomu majú prehľad o energii, ktorú prijímajú konzumáciou vybraných potravín. „Informácia o energetických hodnotách dáva spotrebiteľovi prehľad o percentuálnom podiele bielkovín, cukrov, tukov, sacharidov a iných zložiek, uzavrela Halgašová.

Slovenský odborník na obezitu a gastroenterológ Peter Minárik pripomenul dôležitosť kontroly celodenného kalorického príjmu. „Je vhodné zjesť viac doobeda než poobede alebo večer, pretože energia skonzumovaná vo večerných alebo neskorých nočných hodinách má skôr tendenciu sa ukladať v podobe tuku,“ objasnil.

Pre dospelých ľudí so sedavým spôsobom života predstavuje optimálny príjem energie asi 2000 až 2500 kilokalórií za jeden deň. „Človek, ktorý skonzumuje síce menej porcií, ale väčších, alebo uprednostní potraviny, ktoré sú na tuky bohaté, má automaticky vyšší energetický príjem. Keď si pre ilustráciu zoberieme napríklad suchú trvanlivú salámu, ktorá môže mať 40% alebo až 50% svojho obsahu tuk, a keď si zoberieme chudú hydinovú šunku, ktorá má dva gramy tuku, tak, pochopiteľne, pri sto gramoch salámy skonzumujeme podstatne viac energie.“

Rada odborníka: je vhodné jesť menej, častejšie, pravidelne, ideálne päťkrát denne. Podľa Minárika sa Slováci musia naučiť rozhodovať sa, čo na tanier nie podľa peňazí, ale podľa vlastného zdravia. Dôsledkom toho často uprednostnia napríklad nie až v takej miere výživné červené mäso. „Červené mäso pri nadmernej konzumácii zvyšuje riziko niektorých zhubných nádorov a hlavne tých častých, napríklad rakoviny hrubého čreva, tak by bolo dobré, keby sme červené mäso znížili v množstve konzumácie a nahradili ho rybami,“ uviedol.

Podľa výsledkov prieskumu Eurobarometer má rybu na tanieri minimálne raz za mesiac len každý druhý Slovák. Menej rýb v rámci Európy jedia už len Maďari.