Iracká armáda deklarovala pád samozvaného kalifátu Islamského štátu
PREHRAŤ

Iracká armáda deklarovala pád samozvaného kalifátu Islamského štátu

Pozrite si históriu vzniku a pádu najznámejšej teroristickej organizácie na svete.

Iracké jednotky vo štvrtok na úsvite prenikli do tej časti centra irackého mesta Mósul, kde do minulého týždňa stávala mešita an-Núri, ktorá bola významným symbolom džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Hovorca irackej armády Jahjá Rasúl pre irackú štátnu televíziu uviedol, že dobytie miesta, kde 850 rokov stávala Veľká mešita an-Núri, je "veľkým symbolickým víťazstvom" irackých síl snažiacich sa znovudobyť Mósul, ktorý džihádistom de facto slúžil ako metropola IS v Iraku. "Ich fiktívny štát padol," vyhlásil Rasúl.

Práve v spomínanej mešite totiž vodca džihádistov abú Bakr al-Bagdhádí v roku 2014 vyhlásil vznik samozvaného kalifátu rozprestierajúceho sa na obsadených územiach Iraku a Sýrie.

Predstavitelia irackých a koaličných jednotiek tvrdia, že mešitu a jej naklonený minaret vyhodili do vzduchu islamisti, ktorí však zo zničenia budovy obviňujú lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície.

Oddiely osobitného určenia irackej armády dnes popoludní vstúpili do komplexu bývalej mešity a prebrali kontrolu aj nad priľahlými ulicami.

Agentúra AP poznamenala, že dnešný prienik vládnych jednotiek je ďalšou etapou ich postupu cez poslednú baštu islamistov v Mósule - Staré mesto. Bitka o túto historickú časť Mósulu, ktorá leží západne od rieky Tigris, je označovaná za poslednú etapu oslobodzovania mesta.

Iracké vedenie očakáva, že bitka o Mósul, ktorá sa začala vlani na jeseň, sa v najbližších dňoch skončí.

Agentúra AP v tejto súvislosti poznamenala, že pád Mósulu bude znamenať koniec kalifátu v Iraku, zatiaľ čo iná bašta islamistov - sýrske mesto Rakka - je obkľúčení kurdskej koalície podporovanej Spojenými štátmi.

Podľa odhadu irackej armády sa v obliehanom Starom meste nachádza ešte asi 350 militantov, ktorí sa skrývajú medzi civilistami v ich rozpadávajúcich sa domoch. Na spomalenie postupu vojakov džihádisti veľmi často využívajú nástražné výbušniny, paľbu ostreľovačov a samovražedné bombové útoky.

Za líniami IS je stále uviaznutých vyše 50.000 civilistov, teda približne polovica obyvateľstva Starého mesta. Majú málo potravín, vody a liekov, oznámili tí, ktorým sa podarilo ujsť.

Humanitárne organizácie informovali, že IS zabránil mnohým obyvateľom odísť a používa ich ako živé štíty. Militanti zabili za posledné tri týždne stovky civilistov utekajúcich zo Starého mesta.