Jednotky OSN začali odstraňovať arzenál bývalých povstalcov FARC
PREHRAŤ

Jednotky OSN začali odstraňovať arzenál bývalých povstalcov FARC

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos vyhlásil, že odstránenie tohto arzenálu znamená ukončenie prímeria, ktoré sa začalo v júni 2016.

Bogota 1. augusta (TASR) - Jednotky OSN začali v pondelok z demobilizačných zón odstraňovať kontajnery obsahujúce viac než 7000 zbraní, ktoré odovzdali bývalí bojovníci Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). Tamojšia vláda dosiahla vlani s touto najväčšou povstaleckou skupinou krajiny mierovú dohodu.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos vyhlásil, že odstránenie tohto arzenálu znamená ukončenie prímeria, ktoré sa začalo v júni 2016, informovala dnes agentúra AP. Na zverejnených záberoch OSN bolo vidno vo vnútri kontajnerov haldy opotrebovaných strelných zbraní zabalených v plastových obaloch.

Približne 7000 členov FARC ukončilo odovzdávanie svojich zbraní koncom júna. Arzenál bude roztavený a z materiálu vzniknú tri mierové pamätníky. Bývalí povstalci sa teraz opätovne včleňujú do civilného života. Ozbrojený konflikt trval vyše päť desaťročí a vyžiadal si najmenej 250.000 mŕtvych a 60.000 nezvestných.

Mierovú dohodu pritom v ľudovom hlasovaní voliči tesne odmietli, následne ju však presadil kolumbijský Kongres. Zároveň sa stanovilo, že amnestiu dostanú len tí členovia FARC, ktorí nespáchali závažné zločiny. Za úsilie o dosiahnutie mierovej dohody udelili vlani prezidentovi Santosovi Nobelovu cenu za mier.