Losos zrejme zdražie, príčinou sú morské vši
PREHRAŤ

Losos zrejme zdražie, príčinou sú morské vši

Európska únia skúmala, ako nám chutia ryby.

Najnovšie výsledky Eurobarometra ukázali, že ryba do bežného nákupného košíka priemerného Európana nepatrí. Platí to aj na Slovensku. Rybu má na tanieri aspoň raz za mesiac iba každý druhý Slovák.

Konzumácia rýb hlboko zaostáva za národmi, ktoré majú ryby prirodzene vo svojej výžive zaradené, pretože to je pre nich ľahko dostupný zdroj bielkovín, a to sú štáty, ktoré ležia pri mori,“ uviedol pre TABLET.TV gastroenterológ Peter Minárik.

Na Slovensku sa až 70% stravníkov rozhoduje, či si rybu vôbec kúpi a akú, najmä podľa ceny. Údaje Štatistického úradu ukazujú ich medziročné zvýšenie. Tie pritom môžu porásť ešte viac a dôvodom sú morské vši, ktoré sú tieto dni hrozbou vo viacerých farmách po celom svete. Ohrozený je najmä losos.

Je to čisto poľnohospodárska záležitosť a snažíme sa vec riešiť promptne, podobne ako mnohí ďalší poľnohospodári. Najprv sa snažíme odchytiť ryby do siete a potom špeciálnym čerpadlom prejdú do nádrže s teplou vodou. Týmto tepelným ohrevom sa parazity z ryby uvoľnia,“ popísal proces kanadský poľnohospodár.

Morské vši sú pre chovateľov v tomto odvetví najväčším zlom. Či sa táto metóda v praxi osvedčí, ukáže čas. Reálna hrozba, že bude dovážaný losos ešte drahší, pretrváva aj naďalej.