Pri nákupe napodobneniny cez internet môže nakupujúci pýtať peniaze späť
PREHRAŤ

Pri nákupe napodobneniny cez internet môže nakupujúci pýtať peniaze späť

Podľa colníkov falzifikátom dnes môže byť takmer všetko a v niektorých prípadoch je len voľným okom takmer nemožné takýto falzifikát odlíšiť od originálu.

Bratislava 28. februára (TABLET.TV) – Pri dnes už čoraz obľúbenejšom nákupe cez internet má spotrebiteľ len minimálnu šancu rozpoznať, či ide o originálny produkt alebo len o jeho lacnú napodobeninu. Podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie sa situácia na slovenskom trhu zlepšila v prospech nakupujúcich, no v rukách colníkov ešte stále končí veľa tovarov.

„Keď ide spotrebiteľ nakupovať cez internet, bolo by vhodné, keby to bol overený obchodník, že s ním už má nejakú skúsenosť alebo má nejakú referenciu,“ radí Rastislav Vallo zo Združenia pre bankové karty.

Podľa colníkov falzifikátom dnes môže byť takmer všetko a v niektorých prípadoch je len voľným okom takmer nemožné takýto falzifikát odlíšiť od originálu. Odborníci upozorňujú najmä na farmaceutické a kozmetické výrobky, ktorých zloženie môže byť v niektorých prípadoch aj zdraviu škodlivé. Najčastejšie sa falšujú módne doplnky a oblečenie. Dôvodom je, že sú najpredávanejšie.

Ak ale spotrebiteľ nakúpi tovar aj za zvýhodnenú cenu a predávajúci výrobky prezentuje ako originály, no v skutočnosti ide o falzifikát, právo je v tomto prípade na strane nakupujúceho. „Keď sú ceny príliš vysoké alebo dokonca príliš nízke, spotrebitelia nemôžu očakávať, že dostanú originálny výrobok, keď stojí niečo 100 eur a kúpia to za desať eur,“ hovorí Vallo.

Diana Priechodská Brodnianska zo Slovenskej bankovej asociácie radí, aby spotrebitelia bezodkladne kontaktovali svoju banku, a to aj v prípade, že tovar zákazník nedostane v požadovanej kvalite.

V takom prípade si spotrebiteľ môže peniaze pýtať späť. V domnení, že výhodne nakúpil originál výrobku, v skutočnosti nakúpil ale len lacnú napodobneninu. Banka v tomto prípade postupuje podľa štandardu reklamačného poriadku a na vybavenie žiadosti o vrátenie prostriedkov má 30 dní.