SACKA hodnotí turizmus v roku 2016 ako veľmi úspešný
PREHRAŤ

SACKA hodnotí turizmus v roku 2016 ako veľmi úspešný

Medzi zahraničnými návštevníkmi prevládali návštevníci z Českej republiky, Rakúska, Maďarska, Poľska a Nemecka.

Bratislava 31. mája (TASR) - Tržby z aktívneho cestovného ruchu dosiahli za vlaňajšok vyše 31,7 milióna eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom bolo viac o 6,9 milióna. Medzi zahraničnými návštevníkmi prevládali návštevníci z Českej republiky, Rakúska, Maďarska, Poľska a Nemecka. Uviedli to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

V sezóne 2016 zabezpečili cestovné kancelárie a cestovné agentúry služby pre viac ako 311.000 zahraničných turistov pri celkovom počte pobytových dní 463.000.

"Celkovo možno hodnotiť rok 2016 ako veľmi úspešný v aktívnom zahraničnom cestovnom ruchu. Prispelo k tomu predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie, ale aj stále sa zvyšujúce povedomie o Slovensku ako turistickej destinácii. Na bratislavské letisko smeruje stále viac letov najmä vďaka nízkonákladovej spoločnosti Ryanair a faktom ostáva, že Slovensko sa považuje za bezpečnú destináciu," povedal pre TASR prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

Vlani sa ukázalo, že Slováci stále viac preferujú dovolenky vo vlastnej krajine. Je to i zlepšujúcimi sa službami v ubytovacích a stravovacích zariadeniach, ale aj v infraštruktúre. Vlani doma dovolenkovalo 2.996.620 návštevníkov, čo predstavuje takmer 15-% nárast oproti roku 2015.