E. JURINOVÁ: Každá obeť trestného činu si zaslúži rešpekt a ochranu
PREHRAŤ

E. JURINOVÁ: Každá obeť trestného činu si zaslúži rešpekt a ochranu

Predsedníčka výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny pripomenula, že na pôde európskych inštitúcií prijatá smernica, ktorá stanovuje minimálne normy v oblasti práv obetí trestných činov.

Bratislava 21. februára (TASR) – Ochrane práv obetí kriminality sa na Slovensku venuje oveľa menšia pozornosť ako ochrane práv tých, ktorí trestné činy spáchali. Je dôležité, aby sa stanovili práva obetí, zadefinovali sa služby pre týchto ľudí, ich financovanie a vzdelávanie všetkých profesií, ktoré obetiam pomáhajú. Na dnešnom brífingu pred konaním odbornej konferencie venovanej právam a potrebám obetí trestných činov to uviedla predsedníčka výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA).

"Každá obeť trestného činu si zaslúži rešpekt a ochranu," zdôraznila Jurinová. Pripomenula, že ešte v roku 2012 bola na pôde európskych inštitúcií prijatá smernica, ktorá stanovuje minimálne normy v oblasti práv obetí trestných činov.

Na Slovensku sa momentálne pripravuje zákon z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý by mal zabezpečiť práva obetí. V súčasnosti je v procese prípravy paragrafového znenia.

Podľa Janky Šípošovej z Občianskeho združenia Pomoc obetiam násilia, by pomoc mali poskytovať jednak mimovládne organizácie a jednak štát, ktorý by mal tieto služby financovať. Medzi najdôležitejšie práva obete podľa nej patrí ochrana pred ďalším zraňovaním, ako je napríklad opakovaný výsluch znásilnenej ženy. "Druhé dôležité právo je právo na odborné služby, na pomoc," dodala s tým, že obete trestných činov je taktiež potrebné informovať o ich právach, o ktorých sa často ani nedozvedia.

Právam a potrebám obetí trestných činov sa venuje dnešná odborná konferencia, ktorá sa koná na pôde Národnej rady (NR) SR pod záštitou podpredsedníčky vlády a ministerky spravodlivosti SR Lucie Žitňanskej a predsedníčky výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Eriky Jurinovej, a pripravená v spolupráci s občianskym združením Pomoc obetiam násilia.